Pastabumo salono floristams tikrai nestinga – šiltuoju sezonu įvairiausių švenčių pažyra kaip iš gausybės rago. Lietuvaičiams patinka paminėti įvairiausias progas, kai jau saulė žeme ritinėjasi, kūną maloniai glosto šiltas oras, akis džiugina spalvingais žiedais pasidabinusi gamta. Taigi, geras metas pakalbėti aktualia tema – apie šventinio stalo puošybą gėlėmis.

Gėlės-ant-šventinio-stalo

Originalios augalų kompozicijos ant vaišių stalo ne tik sukuria jaukią atmosferą – specialistų sukomponuotos paprastai akcentuoja serviruotę, atspindi šventinio interjero spalvinę gamą ir žinoma pačios šventės stilių. Dekorui dažniausiai naudojamos tiek puokštes, tiek pavieniai gėlių žiedai. Beje, ne tik jie – ir žiedlapiai, žalialapių augalų šakelės, džiovinti augalai, žolynai, vaisiai, uogų kekės… Štai kelios svarbios stalo dekoravimo taisyklės apsisprendusiems imtis floristo vaidmens.

  • Stilizuojant vaišių stalus augmenija ir kitais gamtiniais elementais, ypač svarbus saiko jausmas. Gyvų kompozicijų grožis turi, taip sakant, sužadinti apetitą, bet neužgožti valgių dekoro, netrukdyti svečiams bendrauti.
  • Gėlės ant vaišių stalo, kaip ir patiekalai, turi būti šviežios! Kad per visą šventę jos išsaugotų grožį, spalvų ryškumą, geriausia kompozicijose naudoti kuo daugiau pusiau prasiskleidusių pumpurų. Kad augalams nebūtų sunku iškęsti beprotišką kaitrą, juos geriausia merkti į ledukais atvėsintą vandenį.
  • Originaliai stalo kompozicijose atrodo oranžerijų augmenija, darželio žiedai, laukų gėlės ir netgi spygliuočių šakelės. Žinoma, svarbu kūrybinė gyslelė, kad nenukrypti į lankas.
  • Šeimos švenčių stalo dekorui ypač tinka romantiškų pastelinių tonų gėlių žiedai, tuo tarpu oficialiems priėmimams – sodrių, gilių spalvų gėlės, pavyzdžiui, bordo rožės, kraujo spalvos anturiai ir t. t. Melsvų tonų gėles patartina rinktis stalui puošti tuo atveju, jeigu vaišės vyks dienos šviesoje.
  • Ant šventinio stalo patartina vengti sparčiai žiedelius metančių bei stiprų aromatą turinčių gėlių.
  • Kad nerizikuoti pažeisti stalo dekoro harmoniją, geriausia į vazas merkti vienos rūšies gėles. Pasirinkus skirtingos prigimties augalus, patartina apsistoti ties ta pačia spalvine gama.
  • Ant ilgo stačiakampio stalo gražiausiai žiūrisi lakoniškos europietiško stiliaus kompozicijos. Patartina jas išdėlioti simetriškai.
  • Apvalus stalas nepriekaištingai atrodo papuoštas viena masyvia gėlių puokšte.
  • Stalo kompozicijas galima kurti saldaininėse, pintose duoninėse, vaisių dubenyse, prieskoniams laikyti skirtuose stiklo induose ir t. t. Čia jau fantazijos reikalas.

Salono floristai visada pakonsultuos ne tik šia, bet ir kitomis su gėlėmis bei dovanomis susijusiomis temomis. Taigi, vestuvės, krikštynos, jubiliejus, mokslų baigimo šventė ar kt., kreipkitės į saloną Savanorių pr. 319 a, Kaune arba  www.tarpgeliu.lt

Skaityti 1087 kartai