Nieko keista, kad dar gerokai prieš Šv. Kalėdas, parduotuvių vitrinos, biurai, namai nušvinta puansetijų raudoniu – šio Šv. Kalėdų žvaigžde vadinamo augalo grožis užburiantis.

kaledine_kompozicija32

Puansetijos kilusios iš Meksikos. Europiečių širdis šios “raudonskruostės” gražuolės pavergėXX amžiaus pradžioje. Dabar puansetijų populiarumas išaugęs it ant mielių. Šiuos augalus žiemos šventėms jau išmoko pražydinti ir patyrę mūsų krašto gėlininkai. Anot jų, vietinės kilmės puansetijos ypač tvirtos, ilgai žydi, tačiau atvežtinės neprastesnės – drąsiai galite vienas ar kitas pirkti. Tik, jei lauke vos keli laipsniai šilumos, į namus ar darbovietę iš prekybos centro ar specializuoto gėlių salono jas gabenkite įvyniotas į kelių sluoksnių popierių.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis puansetiją?

Į mažučius gelsvus žiedelius pažiedlapiųvainiko viduryje. Kuo jie mažiau prasiskleidę, tuo gėlė ilgiau žydės. Atkreipkite dėmesį! Gražuolę Kalėdų žvaigždę saugokite nuo skersvėjų ir tiesioginių saulėsspindulių. Laistykite ją nusistovėjusiu vasarošilčiu vandeniu tada, kai matote, kad žemėvazonėlyje pradžiūvo. Peržydėjusios puansetijos neskubėkite atsikratyti. Anot patyrusių gėlininkų, puansetija tikrai nėra vienadienė gyva puošmena – tinkamosesąlygose peržiemojusi, vasarojusi, paprastai vėl pradžiugina ryškiais žiedais.

Kaip ja pasirūpinti ir prižiūrėti?

  • Peržydėjusią perneškite į vėsesnę patalpą (12–15 laipsnių temperatūros) ir joje laikykite du – tris mėnesius. Šiuo laikotarpiu gėlę laistykite saikingai – tiek, kad nedžiūtų šaknys;
  • Kovo mėnesį vadinamosios Kalėdinės žvaigždės belapius stiebelius pakirpkite, tada ją persodinkite į durpių substratą, perneškite į šiltą, šviesią vietą. Maždaug po savaitės pradėkite tręšti kalio ir azoto (santykis 1:1) arba universaliomis kambarinių augalų trąšomis;
  • Vasarą smarkiai ūgtelėjusius gėlės stiebelius patrumpinkite – ji sutankės; n
  • Nuo rugsėjo puansetiją šviesoje laikykite ne ilgiau kaip 10–12 valandų per parą – tam, kad susiformuotų nauji žiedai, akinamu raudoniu nusidažytų pažiedlapiai.

Atkreipkite dėmesį! Dabar galima įsigyti ir geltonus, rausvus pažiedlapius turinčių puansetijų. Visgi viena iš tradicinių, jaukiausių Šv. Kalėdų spalvų, kaip žinia, yra raudona.

Daugiau originalių augalų, gėlių ir dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 10191 kartai