Vis daugiau nuo didmiesčio dulkių, triukšmo pavargusių žmonių svajoja gyventi, dirbti gamtos apsuptyje. Klysta miestiečiai, galvojantys, kad tokiai svajonei nelemta išsipildyti – arti gamtos leidžia pasijusti namuose, biuruose, lauko erdvėse įrengtos vadinamosios žaliosios sienos.
Išmaniausiais žaliųjų sienų kūrėjais Europoje tituluojami olandų, prancūzų, vokiečių specialistai. Kitų Europos šalių (įskaitant ir Lietuvą), Amerikos interjero ir eksterjero žinovai irgi nėra prasti vertikalios sparčiai populiarėjančios sodininkystės žinovai. Kokių tik gyvųjų sienelių jie nėra sugalvoję, kur tik nėra jų įtaisę, kad prikaustytų žmonių žvilgsnius ir suteiktų bet kokiai erdvei išskirtinumo, jaukumo. Nepatingėkite pasidomėti šiuo reikalu…
Žaliosios sienos estetiniais ir praktiniais tikslais kuriamos pasitelkus į pagalbą specialias konstrukcijas su drėkinimo sistema ir įdubomis sodinukams įtaisyti. Specialistai jose komponuoja įvairiausius žalialapius, žydinčius, žemaūgius, svyrančius, prieskoninius augalus, remontantinius uogakrūmius. Jie turi ne vieną tokiems gyviesiems kūriniams tinkamų vietų viziją. “Spalvinga augalų mozaika tinka papuošti ne tik pastato vidaus ar lauko sieną”, – sako “Tarp gėlių” atstovas Aidas ir vardija galbūt kažkam netikėtus gyvosioms sienelėms tinkamų vietų variantus. – „Gamtinį paveikslą, tarkim, su žydinčių ir lapinių lauko augalų kompozicija, galima kabinti prie lauko palangės, ja papuošti balkono sieną ar atbrailą. Praktiškas sprendimas – konstrukcijoje gėles komponuoti su svyrančiomis braškėmis, žemuogėmis, kvapniomis prieskoninėmis žolelėmis. Patalpos viduje įspūdingai atrodytų stilingai apipavidalinta netgi žydinčių orchidėjų ar skirtingų formų, spalvų sukulentų sienelė.
Nuosavų namų savininkai turi ypač plačią erdvę žaliosioms sienelėms kurti. Pavyzdžiui: vertikalia augalų kompozicija galima stilizuoti lauko pavėsinės ar terasos sieną, ja pasinaudoti, kaip dekoratyvia pertvara, tarkim, atskiriančia daržą nuo poilsio zonos. Jei sklypas ankštas, puikus estetinis ir praktinis sprendimas – žaliąsias sieneles su dekoratyviais augalais, uogakrūmiais sumontuoti ant jį juosiančios tvoros. Verta žinoti ir tai, kad žaliosioms sienelėms kurti skirtame vazonų karkase hidroponiniu būdu (ne žemėje, o vandenyje) augalus galima auginti ir šiltnamyje. Neabejokite: patyręs vertikalios sodininkystės žinovas jums pažers dar daugiau minčių, kur galima sumontuoti žaliąsias sieneles. Kreipkitės ir jūsų svajonė gyventi, dirbti gamtos apsuptyje taps realybe”.
Daugiau originalių gėlių ir dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 4561 kartai