Jeigu japonai gali pasigirti esą bonsų formavimo asai, tai europiečiai – geriau moką meniškai iškarpyti įvairiausius medžius, krūmus. Pasisėmę žinių iš figūrinio augalų karpymo meistrų, siūlome dar vieną (tikrai ne paskutinę!) žaliąją idėją: pavyzdžiui, pievelėje prie nuosavo namo, vidiniame Verslo ar SPA centro kiemelyje išrikiuokite šachmatų figūras. Tiesa, meninį projektą “Žalioji šachmatų lenta” per dieną kitą pavyks įgyvendinti tik tada, jeigu vienoje lauko erdvės vietoje į saulę jau stiebiasi figūromis iškarpyti tinkamų kiparisinių šeimos augalų, pavyzdžiui, tujų. Kitu atveju, pirmiausiai turėsite pasodinti augalus ir luktelėti, kol jie kiek ūgtelės, sutankės ir sutvirtės jų vainikas. Salono „Tarp gėlių“ atstovų paskaičiavimu, naujai pasodintus jaunus augalus figūromis geriausia iškarpyti ne anksčiau kai praėjus porai metų nuo pasodinimo. Paskui, žinoma, jų nevalia palikti likimo valiai – augalus reikia reguliariai tręšti ir laistyti. Figūrų siluetus porą sykių per metus reikia pakoreguoti, paryškinti. Jei į šias rekomendacijas numosite ranka, ilgainiui šachmatai taps sunkiai atpažįstami.

"Tarp gėlių": nauji vėjai jūsų sode - žaliųjų šachmatų lenta

Susigundėte idėja veją pagyvinti mažosios architektūros elementu žaliųjų šachmatų lentą? Belieka apsispręsti figūras formuosite savomis rankomis ar šį meninį projektą patikėsite salono “Tarp gėlių” specialistui. Nepamirškite, kad nepriekaištingai iškarpyti augalus nėra paprasta (būtini ir įgūdžiai, ir rankų miklumas), o įgudusios specialisto rankos užtikrina puikų rezultatą.
{gallery}sachmatai{/gallery}
Tai įdomu

  • Ornamentinės sodininkystės šaknys siekia senovės Romos ir Egipto laikus.
  • Anglų kalboje dekoratyvus augalų karpymas turi terminą “topiary” (išvertus – “kraštovaizdžio sodininkas”).
  • Ornamentais iškarpyti tinka begalę augalų. Vieni populiariausių Europoje ir Amerikoje – buksmedžiai, mirtos, kukmedžiai, tujos, blizgieji kauleniai.  
  • Anot dekoratyvios sodininkystės specialistų, trys pagrindinės augalų formos, kurias galima pamėginti iškarpyti savo rankomis yra apskritimas, kūgis ir spiralė. Kitas formas jau reikėtų priskirti, taip sakant, aukštajam pilotažui. 

Kai pievelėje turėsite žaliąją šachmatų lentą…

  • Faktas, kad šachmatai – dekoratyvus aplinkos elementas, tačiau… Kodėl nenustebinus draugų ir žaliajame augalų tunelyje nesurengus kokios šventės? Niekas neišdrįs paneigti, kad tai originalesnė vieta nei lauko terasa ar restoranėlis.
  • Žaliųjų šachmatų lenta pievelėje – puiki vieta sporto varžyboms. Pasukite galvą, kokioms rungtims ji tiktų. Gal “Zigzaginiam bėgimui”.

Susidomėjote, rašykite aidas@tarpgeliu.lt. Skambinkite +370 698 34355. 

Skaityti 1184 kartai