Vazoninės gėlės ne tik puošia interjerą – teigiamai veikia vaiko psichiką, skatina žingeidumą, ugdo atsakomybės jausmą bet kokiai gyvybei. Ir tai dar ne viskas…

Augalai vaiko kambariui

Daugybė augalų (fikusai, kalankės, citrinmedžiai, kinrožės, sanpaulijos, kavamedžiai, aspidistrai, chlorofitai, peperomijos, spatifiliai, sansevjeros, begonijos ir t. t. ) patalpoje sukuria sveikatą palankiai veikiantį mikroklimatą: prisotina orą deguonies, jį drėkina, absorbuoja toksinus, sunkiuosius metalus, dulkes ir, kas itin svarbu, naikina ligas sukeliančias bakterijas, mikroskopinius grybus, kitus sveikatą žalojančius mikroorganizmus. Būtent jie ypač tinka žaliajai oazei vaiko kambaryje kurti. Gėles galima derinti su interjero spalvine gama, komponuoti atsižvelgiant į konkrečius vaiko pageidavimus, jo charakterį, emocinę būseną.
Kūrybos procese labai svarbu jausti saiką (ne paslaptis, kad augalai naktį į aplinką išskiria anglies dvideginį) – pakanka, tarkim, vieną-du didesnius augalus sukomponuoti su dviem-keturiais smulkesniais. Pastarieji gali būti, tarkim, iš žydinčių gėlių šeimos (atkreips vaiko dėmesį, gerins jam nuotaiką, skatins vaizduotę), o pagrindiniu smuiku gali griežti apdovanoti dailiais žaliais lapais (veiks raminamai).
Kokių gėlių vaiko kambaryje vengti? Skiriančių nuodingas sultis (difenbachijų, oleandrų, alokazijų, raktažolių ir kt.), turinčių aštrius spyglius (kaktusų ir kt. ), aitriai kvepiančių (pelargonijų ir kt.). Vaikui riziką kelia iki skausmo deginančias sėklytes brandinančios dekoratyviosios paprikos, miniatiūrinius vaisius vedančios kiauliauogės. Visko neišvardysi, nes kambarinių gėlių yra tūkstančiai. Tad, priminsime svarbiausią: prieš pirkdama augalą vaiko kambariui papuošti, pasikonsultuokite su floristu arba informacijos apie jį paieškokite internete ar specializuotoje knygoje. Kad nesuklysti, kad nepakenkti vaikui, kad pasidžiaugti gera jo kambario atmosfera.
Naudinga žinoti
Tyrimais nustatyta: patalpoje apgyvendinus kelis fitoncidinių savybių turinčius žaliuosius įnamius, patogeninių mikroorganizmų ore sumažėja daugiau nei 50-čia procentų; jeigu kambaryje veši tinkami augalai, jame pakanka praleisti vos pusvalandį, kad atstatyti apsaugines organizmo funkcijas.

Skaityti 2388 kartai