Besimėgaujant šių vazonuose augančių auksinio rudens asistentų grožiu, kyla ne vienas klausimas…

Viržiai

Kaip ilgai šie gražuoliai žydės?
Viržiai žydi iki vėlyvo rudens, o vėlyvųjų veislių šių augalų šalnos neretai neįveikia net iki lapkričio pabaigos. Kas įdomiausia, vėlyvukų žiedynai neretai natūraliai sudžiūna neprarasdami spalvos ir taip sukuria optinę apgaulę, kad jiems nebaisi žiema.

Ar peržiemos vazonuose?
Anot gėlininkų, viržius reikėtų perkelti į dirvą (kol ji dar neužšalo), prieš tai parinkus tinkamą vietą (saulėtą, apsaugotą nuo stiprių vėjų). Galima pamėginti palikti ir vazonuose, tačiau juos būtina perkelti į vėsią patalpą, pavyzdžiui, rūsį su nedideliu langeliu. Pavasarį, žinoma, reikės persodinti į naują žemę.

Ar reikia dirvą specialiai paruošti?
Viržiai geriausiai jaučiasi pakankamai rūgščioje žemėje. Taigi, jeigu žinote, kad tokios aplinkoje nerasti, teks pasistengti – esamą dirvą lygiomis dalimis sumaišyti su durpėmis bei smulkiu žvyru. Papildomai paruoštą mišinį praturtinus kompleksinėmis ar specialiai rūgščiai dirvai skirtomis trąšomis, beliks jo priberti į maždaug kastuvo gylio ir pločio duobutes, pasodinti augalus ir juos palaistyti.

Ar prieš žiemą peržydėjusių viržių nereikia nukirpti?
Tai reikia padaryti pavasarį, vegetacinio periodo pradžioje (balandžio pabaiga – gegužės pradžia). Tiesa, žiedynus reikia ne nukirpti, o nupjauti peiliu, paliekant pažemėje nedidelį gumbelį.

Ar žiemą augalų nereiki uždengti?
Patartina. Geriausia stogelį jiems suformuoti iš eglišakių.

Kaip dažnai tręšti?
Žiemą viržių trąšomis maitinti nereikia. Prasidėjus vegetacijai, augalus patartina patręšti kompleksinėmis trąšomis su didesniu azoto kiekiu ir luktelėti iki rugpjūčio – tada patręšti fosforo ir kalio kompleksinėmis trąšomis. Tinka ir skirtos rododendrams, spygliuočiams.

Ar dažnai laistyti?
Svarbu viržių neperlaistyti, todėl juos girdyti geriausia tada, kai žemė vazonėlyje ar lauko dirva išdžiūna. Taip sakant, taisyklė tokia: geriau rečiau, bet gausiau.

Skaityti 4354 kartai