Jei namų ar biuro gėlyno dar nepraturtinote žalialapiu zamiokulku, liaudyje vadinamu pinigų medžiu, puiki proga tai padaryti. Jis ne tik gražus, grakštus…
Kas svarbiausia užimtiems žmonėms, zamiokulkas – nereiklus augalas. Jis gerai auga ir veši bet kurioje patalpos vietoje, nebijo nei tiesioginių saulė spindulių, nei skersvėjų, nei staigaus temperatūrų skirtumo. Pinigų medžiui net troškulys nebaisus, todėl jis nenukenčia net ir kurį laiką pamirštas palaistyti. Vienintelis dalykas, kuris zamiokulką gali pražudyti – drėgmės perteklius. Paprasčiausias būdas tokios nelaimės išvengti yra stebėti, kad lėkštelė po vazonu būtų sausa, geriausias – gėlę auginti vazone su drėkinimo sistema. Kuo ypatingas toks indas? Jis yra dvigubas. Dekoratyvus išorinis vazonas, taip sakant, yra vandens talpykla, o mažiau išvaizdus vidinis su skylėtomis kojelėmis ir dugnu – augalo buveinė. Kai pagrindinis vazonas pripildomas vandens (kiek jo pilti matyti indo šone įtaisytame termometre su mini ir maxi žymomis), organiniai substrato komponentai per vidinio vazono kiaurymes jį nuolat geria, o prireikus, atiduoda augalo šaknims. Kaip supratote, jei kambarinius augalus (ne tik pinigų medį) pasodinsite į tokius indus, nebeliks grėsmės, kad jie sunyks dėl troškulio ar priešingai – dėl drėgmės pertekliaus. Nepamirškite, kad toks dalykas ypač aktualus tampa susiruošus ilgesniam laikui išvykti iš namų!

Pinigų medžio Zamiokulko priežiūra

Grįžtant prie gražuolio zamiokulko…

  • Floristų pastebėta, kad jis – vienas populiariausių vazoninių augalų. Kas įdomu, vieni žmonės jį įsigyja dėl grožio, kiti – kad gaivintų ir valytų patalpos orą, treti – pinigų medį įsigyja, kad neštų sėkmę ir pinigus. Pastarieji net monetų į žemę vazone prikaišo, kad tik piniginiai reikalai pakryptų į gera. 
Dar vienas svarbus dalykas – pinigų medį tiek namų, tiek biuro interjere galima traktuoti, kaip žaliąjį “baldą”. Žinoma, tada reikia gerai pagalvoti, į kokio dizaino vazoną jį pasodinus, kurioje patalpos vietoje pastačius, su kokiais kitais augalais sukomponavus. Šis tas šiais klausimais.
  • Itin įspūdingai zamiokulkai atrodo metalo žvilgesio, lakiniuose vazonuose. Ypač, jeigu tokie indai atkartoja interjero stilistiką.
  • Pinigų medžio grožis išryškėja pasodinus jį į neutralaus dizaino, kokios natūralios gamtos ar neutralios spalvos vazoną. Indas gali derėti ir su interjero spalvine gama.
  • Didesnėje erdvėje gerai pagalvoti apie zamiokulkų kompozicijas. Pavyzdžiui, tokių gėlių “tvorele” galima atskirti darbo ir poilsio, maisto gaminimo ir skanavimo zonas ir pan.
  • Vešlių, tvirtų zamiokulkų kompozicijos nepriekaištingai atrodo moderniose laiptinėse, konferencijų salėse. 
  • Zamiokulkus tiek namų, tiek biuro gėlyne ypač tinka derinti su tokiomis žydinčiomis stambiomis gėlėmis, kaip anturiai, kvepenės, amariliai. Pinigų medžių giraitėje stilingai atrodo netgi gražuolės orchidėjos!

Skaityti 3196 kartai