Remiantis garsiame žurnale „Global Change Biology“ pateiktais moksliniais tyrimais ir jų išvadomis, maždaug po 100 metų dėl globalinio klimato atšilimo visos kvapnios gėlės maždaug devynis kartus kvepės stipriau, jų aromatai bus saldesni. Reikalas tame, kad karščio sąlygomis augalai gerokai stipriau skiria natūralų augalinį junginį terpeną, kuris jiems ir suteikia nepakartojamą kvapą.

Tai įdomu: po šimto metų gėlės kvepės stipriau!

Mokslininkai pažymi, kad, nežiūrint į tai, jog globalinis klimato atšilimas gresia ekologine katastrofa, temperatūros šoktelėjimas palankiai paveiks ne tik žydinčias gėles – ir bičių populiaciją: augalams skiriant stipresnius ir saldesnius aromatus, bitės juos lengviau ir greičiau suras, apdulkins žiedus ir kaups saldžias atsargas. Specialistai prognozuoja, kad labiausiai šis efektas bus pastebimas vėsesnio klimato šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje. „Apie globalinį klimato atšilimą galvojame, kaip apie neišvengiamą katastrofą, – sako vyriausias Karališkosios sodininkų sąjungos specialistas G.Barteris. – Bet… mokslininkų išvados mus privertė į šį reikalą pažiūrėti kiek kitaip. Radome ir pliusą“.

Štai taip. Tikėkimės, kad kito šimtmečio žemės gyventojai išties turės malonumą uosti stipresnius ir saldesnius gėlių aromatus. O mes mėgaukimės tokiais, kokius gėlės skleidžia dabar!

Skaityti 952 kartai