Anot garsaus dizainerio Christiano Dioro, neskaitant moters, gėlės – vienas stebuklingiausių žemės tvėrinių. Sunku atsispirti jų žiedų grožiui, aromatui, gaivai. Taigi nenuostabu, kad gėlės – nepakeičiama dovana bet kuriuo gyvenimo atveju, nes jos kalba… už Jus.  Tačiau, ką daryti, kad vos gautos gėlės neprarastų savo spalvos, žavesio, kvapo, išliktų dailiai, pamerktos vazoje, kuo ilgiau? Patyrę floristai žino įvairiausių paslapčių, kaip prailginti skintų gėlių gyvenimą…

Skintų gėlių priežiūra
  • Vazą su skintomis gėlėmis laikykite šviesioje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje. Šaltymečiu nestatykite jos šalia karščiu alsuojančių šildymo įrenginių.
  • Skintos gėlės ilgiau žydės, jeigu patalpoje bus ne aukštesnė ir ne žemesnė nei +18-20 laipsnių temperatūra. Nakčiai jas gerai pastatyti vėsesnėje vietoje.
  • Nusipirkote ar jums padovanojo daugiažiedžių gėlių? Nedelskite nuskabyti kiekvieną nužydėjusį žiedelį.
  • Skintų gėlių puokštę nepatingėkite kasdien atgaivinti vandens dulksna – atgis žiedų ir lapų spalvos, suintensyvės kvapnių gėlių aromatas.
  • Šaltuoju metų laiku gėles merkite į vasarošiltį vandenį, šiltuoju priešingai – į atvėsintą ledo kubeliu (ypač, jeigu patalpoje tvyro karštis). Kas be ko, jį keiskite kiekvieną mielą dieną.

Kaip atgaivinti bepradedančias vysti gėles

Pirmas darbas, kurį turite padaryti, tai – peiliu įstrižai patrumpinti gėlių kotelius, prieš tai pakišus juos po tekančio vėsaus vandens srove. Antras žingsnis – apipurkšti augalų žiedus vėsiu vandeniu ir kuriam laikui pridengti drėgnu popieriumi (ypač patogu šiam reikalui naudoti vienkartinius rankšluosčius).

Jei matote, kad gėlės vysta tiesiog akyse, imkitės, taip sakant, šoko terapijos: peiliu įstrižai po tekančio vandens srove patrumpinkite gėlių kotus, standžiai suvyniokite jas į šviesai mažai laidų popierių, tada pamerkite į 80-90 laipsnių karštumo vandenį. Tik laikykitės taisyklių: karštas vanduo turi semti ne daugiau nei 2-3 cm gėlių kotų; gėles storais stiebais jame laikykite apie 20 sekundžių, turinčias plonus stiebelius – apie 10 sekundžių; iš karšto vandens ištrauktus augalus standžiai suvyniokite į popierių ir kuriam laikui giliai pamerkite į šaltą vandenį. Toks gėlių gaivinimo būdas ypač tinka rožėms, chrizantemoms, jurginams, hiacintams.

Jei rožės ilgiau pabuvo nepamerktos…
Įstrižai po tekančiu vandeniu patrumpinkite kotus. Jei reikia, nuskabykite apatinius apvytusius lapus, spyglius, tada porai minučių gėles pamerkite į karštą vandenį. Ištraukusi merkite į vazą su šaltu vandeniu, nepatingėkite juo apipurkšti žiedų ir lapų.

Skaityti 1567 kartai