Namuose ar biure auginate ne vieną kaktusą? Jei nieko nežinosite apie jų sezoninės priežiūros ypatumus, gali būti, kad jie pavasario ir nebesulauks… Gal ir sulauks, tačiau nežinia, kaip atrodys. Gali būti, kad išstyps, praras gražią pirminę išvaizdą. Ką bekalbėti apie tai, kad suvargusiems kaktusams nėra jokių šansų sukrauti žiedus (kalbame apie žydinčius kaktusus). Taigi…

Kaktusų priežiūra
  • Žiemą snūstelėti mėgstančius kaktusus geriau laikyti vėsesnėje patalpoje (dieną temperatūra neturėtų viršyti +15° laipsnių, naktį geriausiai, kad neviršytų +7-8 laipsnių). Šiltai laikomi toliau auga, o dėl šviesos trūkumo ištįsta.
  • Žiemą kaktusams pražūtingas šildymo baterijų skleidžiamas karštis, pro nesandarius langus į patalpą besiskverbiantis šaltis. Kaip supratote, tokiu metų laiku palangė nėra tinkama vieta kaktusams žiemoti.
  • Jei kaktusai žiemoja šaltai, iki vasario jų galima nelaistyti. Jeigu patalpoje temperatūra aukštesnė nei +15° laipsnių, kartą per savaitę kaktusus reikia pagirdyti kambario temperatūros vandeniu. Svarbu jų neaplieti, antraip kyla rizika, kad augalai ims pūti. Jeigu padėkliuke po vazonu susikaupė vandens perteklius, jį būtina išpilti.
  • Žiemą gerai kartas nuo karto supurenti žemės, kuriame auga kaktusas, paviršių. Anot specialistų, ši procedūra – tarsi „sausas“ laistymas.
  • Pavasarį kaktusus reikia pradėti lieti labai saikingai. Išskyrus tuos, kurie žiemą „nemiegojo“, t. y. augo, žydėjo.
  • Drėgmę mėgstantiems tropinės kilmės kaktusams tinkamiausios gyvenimo sąlygos žiemą – drėgnas oras, tinkama žemė, gera patalpos ventiliacija.
  • Jei kaktusas žiemą žydį, jį reikia reguliariai laistyti ir tręšti specialiomis trąšomis.

Naudinga žinoti

Žiemą kaktusams girdyti labai tinka ištirpus sniegui susidaręs ir iki kambario temperatūros sušilęs vanduo.

Daugiau originalių augalų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 1782 kartai