Jei ryšitės iš sėklos išauginti nykštukinį medelį bonsą, liaudiškai sakant, ne vienas vanduo nutekės. Nusipirkus labiausiai patikusį gėlių salone ir įkurdinus namuose ar biure, beliks pasidomėti tinkama tokių japoniškos kilmės kambarinių augalų priežiūra.

Bonsai priežiūra

Vieta. Naujajam žaliajam įnamiui bonsui parinkite šiek tiek šešėlingą, nuo skersvėjų apsaugotą vietą. Stenkitės, kad jo nesvilintų tiesioginė saulė, tačiau nepamirškite: bonsui negali stigti šviesos, antraip anksčiau ar vėliau pradės tįsti augalo ūgliai, džiūti ir nykti apatinės šakos.

Patalpos temperatūra. Iš tropikų kilę bonsai gerai jaučiasi patalpoje, kurioje temperatūra yra +18-24 laipsniai. Subtropikų bonsai paprastai nežūsta ir +5-12 laipsnių temperatūroje. Vasarą abiejų rūšių augalus galima įkurdinti lauke.

Drėgmė. Žemė, kurioje auga bonsas, nuolat turi būti drėgna, bet neįmirkusi. Jeigu neapsižiūrėjote ir ji išdžiūvo, augalą su vazonu įstatykite į indą su kambario temperatūros vandeniu ir pusvalandžiui palikite pastovėti. Ištraukusi padėkite taip, kad iš vazono ištekėtų vandens perteklius. Bonsui labai patiks, jeigu kartas nuo karto jį palepinsite vandens dulksna.

Tręšimas. Patartina bonsą tręšti (išskyrus žiemos periodą) dažniau, bet silpnesnės koncentracijos specialiomis trąšomis (stiprios trąšos gali nudeginti augalo šaknis). Tokios procedūros negalima daryti, kai augalas žydi ar ruošiasi žydėti, tris-keturias savaites po persodinimo. Jeigu matote, kad bonsas apsirgo, irgi jokiu būdu jo netręškite, o skubiau pasitarkite su specialistu dėl “gydymo” būdo.

Persodinimas. Jauną, sparčiai augantį bonsą patartina persodinti kasmet, vyresnį pakanka kas 2-3 metus (geriausias laikas – nuo vasario iki gegužės, geriausi indai –  vazonai su drėkinimo sistema). Labai stambius augalus galima persodinti dar rečiau, pavyzdžiui, tada, kai vazonas pasidaro ankštas. Tačiau pastaruoju atveju kas 2-3 metus gerai pakeisti viršutinį žemių sluoksnį.

Formavimas. Jei neturite vizijos, kokios formos bonsą norėtumėte matyti, paprasčiausiai reguliariai jį genėkite, t. y. patrumpinkite paaugusius ūglius iki buvusio ilgio. Taip augalas išlaikys pirminę formą.

Jūsų dėmesio verta kinų išmintis (fengšui)
Pagal fengšui, bonsai sugeria blogų žmogaus minčių, žodžių energiją, taip išlaisvindami erdvę ramybę teikiantiems dvasiniams dalykams. Šie nykštukiniai augalėliai sumažina priklausomybę nuo žemiškos gerovės, suteikia dvasingumo. Tai žinant, nekyla abejonių, kad bonsai – gėrį nešantys augalai.

Kelios patalpose auginti tinkančių bonsai augalų rūšys
Smulkialapis fikusas (rūšys: benjamina, retusa, inversa ir kt.), akacija (acacia), kinrožė (hibiscus), šeflera (schefflera), granatmedis (punica granatum), alyvmedis (olea), ardizija (ardisia crenata).

Daugiau originalių augalų ir gėlių www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 20242 kartai