Gimtadienį švenčiančio kolegos ar draugo akyse džiaugsmo kibirkštėles kažin ar pamatysite, jeigu jam įteiksite dirbtinių gėlių puokštę – pas mus priimta dovanoti gyvas gėles. Nevystantys dirbtiniai žiedai žmonių gyvenime turi savo nišą.

Dirbtinės gėlės
Sakysite, bet kuriuo gyvenimo atveju dirbtinės gėlės – prasto skonio ženklas? Gal ir taip, jeigu žiedai plastmasiniai ar kokios rankose traškančios medžiagos, keistų spalvų, šleivi kreivi. Kas kita – pagal naujausias techmologijas iš šilko, medvilnės, aksomo, latekso pagamintos gėlės. Jos natūralių spalvų, formų, todėl atrodo tarsi gyvos. Dažnas neprofesionalas tik ranka palietęs supranta, kad tai ne gamtos, o žmogaus kūrinys. Aukštos kokybės dirbtinius augalus, nors ir labai atsargiai, jau pripažįsta įvairių Europos kraštų interjero dekoratoriai, floristai. Kaip pavyzdį, galima paminėti nedidukus Vokietijos, Prancūzijos, Italijos viešbutukus – dirbtinių gėlių kompozicijomis juose papuoštos laiptinių aikštelės,vonios kambariai,kitos tamsesnės erdvės. Skoningai ar neskoningai atrodo tokia patalpų puošyba priklauso ne tik nuo dirbtinių augalų kokybės, bet ir dekoratoriaus profesionalumo, kūrybiškumo.
Pastebėta, kad gyvoms gėlėms nenusileidžiančios geros kokybės dirbtinės gėlės populiarėja ir mūsų krašte. Tiesa, namams puošti žmonės jas perka dar labai nedrąsiai. Kodėl? Galbūt jie negali atsikratyti minties,kad dirbtinės gėlės atrodo, taip sakant, kaimiškai. Gal bijo „prasilenkti“ su geru skoniu. Tiems, kas dirbtinius augalus namuose sunkiai pripažįsta, vertėtų apsilankyti žinomuose gėlių salonuose ir pačiupinėti, pamatyti aukštos kokybės netikras gėles,juolab patyrusių floristų iš jų sukurtas puokštes. Tai greičiausias ir paprasčiausias būdas įsitikinti, kad dirbtinės gėlės – tikrai ne prastas interjero dekoro elementas. Svarbu jas stilingai sukomponuoti.
Kol kas populiariausia mūsų krašte netikrų geros kokybės augalų kompozicijomis dekoruoti viešąsias erdves: restoranų, konferencijų sales, įmonių pastatų koridorius, laiptines, belanges grožio ir sveikatos centrų patalpas ir t. t. Ne paslaptis, kad bene dažniausiai tokį patalpų puošybos būdą žmonės renkasi taupumo sumetimais. Kitiems ne pinigai svarbu – dirbtinės gėlės jiems gražu, jauku, tokias puošmenas paprasta prižiūrėti (nei laistyti reikia, nei vandenį vazose keisti),jos, taip sakant, ilgaamžės. Netikri geros kokybės gėlių žiedai, šakelės vis dažniau atkreipia žmonių, kuriems įprasta originaliai pakuoti dovanas, dėmesį. Anot jų, tokia puošmena stilizavus dovanėlę, kuo puikiausiai galima apsieiti be gėlių puokštės.

Dėl to, kad dirbtinės gėlės ilgai „žydi“, nebijo nei šalnos, nei liūčių, nuo seno jomis priimta puošti artimųjų kapavietes. Palietę šią šiandien aktualią temą, būkime atviri: ant kapo gražiau ir jaukiau padėti vieną gyvą gėlės žiedą nei pigių plastikinių žiedų puokštę.

Tuo tarpu kiek brangesnių aukštos kokybės dirbtinių augalų kompozicija, pagaminta panaudojant vizžalių medžių, krūmų šakeles, kitas gamtines medžiagas (konkorėžius,kerpes, samanas) ant kapo kauburėlio atrodo gražiai, originaliai ir skoningai.

Skaityti 3041 kartai