Skulptūrinis siluetas, orinės šaknys, tarpusavyje susiglaudusių žiedų kekės… Didingai atrodanti orchidėja „Vanda“ palieka įspūdį. Tikėtina, kad ji pražys kas keletą mėnesių, jeigu sukursite šiai gėlei augti tinkamas sąlygas.

Orchidėjos Vanda priežiūra

Palanki vieta. Šiltuoju metų laiku „Vanda“ puikiai jaučiasi saulėtoje, šiltoje (+20 – 25°C), drėgnesnėje (gerai, kai santykinė oro drėgmė yra ne mažesnė nei 50 proc.), gerai vėdinamoje, bet skersvėjų nekošiamoje patalpoje. Saulės stygius, vėsesnis oras žiemą jos paprastai nepražudo – gėlė paprasčiausiai išgyvena ramybės periodą, po jo vėl auga ir mezga pumpurus.
Anot gėlininkų, orchidėją „Vanda“ geriausia laikyti arčiau rytinio ar pietinio lango – tada ji gauna pakankamai saulės šviesos, įtakojančios gražią žalią lapų spalvą, formą, jų tvirtumą.
Laistymas. Svarbiausia taisyklė – „Vandos“ neperlaistyti. Nusistovėjusiu kambario temperatūros vandeniu gėlę saikingai reikia pagirdyti tada, kai pro skaidrias indo sieneles matyti, jog šaknys jau sausos. Lieti galima ir lietaus, tirpinto sniego vandeniu.
Tręšimas. Specialiomis trąšomis pagal nurodymus ant pakuotės orchidėją „Vanda“ svarbu tręšti šiltuoju sezonu. Žiemą, jeigu nesiekiate, kad ji pražystų, galite netręšti ir priešingai.
Persodinimas. Šio darbo patartina imtis pavasarį, kol augalas dar nežydi. Nebūtinai kasmet (rekomenduojama kas du-tris metus) – kaip ir kitų rūšių orchidėjas, „Vandą“ persodinkite, jei matote, kad vazone per ankšta gėlės šaknims, rūgsta žemių mišinys, į jį įsimetė puvėsis ar jo paviršius pasidengė tarsi baltų pūkelių sluoksniu.
Persodinimui naudokite specialių substratą. Prieš dėdama gėlę į naują vazoną (pagalvokite apie tai, kad kambarinių gėlių priežiūra paprastesnė, jeigu pasodintos į vazonus su drėkinimo sistema), nepamirškite pašalinti negyvų (supuvusių, sudžiūvusių) šaknų.
Ligos. Visų rūšių orchidėjos paprastai ligoms, kenkėjams yra atsparios. Jei vis dėlto pastebėjote, kad gėlės lapus atakuoja kažkokie vabalėliai, jų paviršių nuvalykite natūralaus pluošto audinio skiaute, apšlakstyta denatūruotu spiritu. Tai darykite, kol gyviai išnyks.

Verta žinoti

  • Storašaknėms orchidėjoms „Vanda“ augti tinkamiausias specialus substratas su nemenkais, maždaug 2,5 cm skersmens medžių žievių ar kitų gamtinių medžiagų gabaliukais, atliekančiais drenažo vaidmenį.
  • Orchidėja „Vanda“, galima sakyti, yra natūralistė – jeigu susirgo, ją geriau gydyti kuo natūralesnėmis priemonėmis (receptų ieškokite internete). Jeigu padėtis kritinė, gėlininkų teiraukitės stipraus cheminio preparato.

Daugiau originalių augalų ir gėlių www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

 

Skaityti 3215 kartai