Kaip gerai, kad gėlės mus pasiekia iš įvairių žemės kampelių – galime mėgautis pasauliniais gamtos stebuklais… Anot istorinių šaltinių, protėjų vardas ne iš piršto laužtas. Gėlės juo buvo pakrikštytos Poseidono sūnaus jūrų dievo Protėjo, turėjusio galią persikūnyti į skirtingus žvėris ir paukščius, pasirodyti ugnies ar vandens pavidalu, garbei. Su protėjomis jis siejamas dėl to, kad šios gėlės irgi unikalios – viena ir ta pati protėja turi įvairių formų lapus.

Protėjos - Afrikos gražuolės

Pietų Afrikoje protėjos žydi ištisus metus. Jų nektarą kaupiančių žiedų skersmuo svyruoja nuo 5 iki 30 centimetrų. Kaip bebūtų keista, originalią išvaizdą šioms gėlėms suteikia ne žiedai, o lapų krašteliai, įgiję rausvą, melsvai rausva, gelsvą koloritą. Todėl jos dažnai primena jūrų ežius, žvaigždes, o kartais ir dekoratyvius kavos puodelius,
Šiandien protėjos auginamos daugybės pasaulio šalių oranžerijose ir šiltnamiuose. Jas drąsiai galima skinti ir dėti į puokštes, nes jos nevysta iki trijų savaičių. Protėjas galima sudžiovinti, taip apdorotos jos turi savitą išvaizdą.

Naudinga žinoti

  • Protėjos labai mėgsta drėgmę, todėl geriausia, jei vanduo vazoje semia didžiąją jų kotų dalį. Dėl šios pačios savybės jų patartina vengti kuriant kompozicijas floristinėse oazėse.
  • Protėjos labai tinka nuotakų puokštėms, egzotiška jų išvaizda dera ne tik su ekstravagantiškais, bet ir klasikinio minimalistinio stiliaus apdarais. Ką bekalbėti apie tai, kad gražiausią gyvenimo įvykį įprasminusia protėjų puokšte nuotaka gali mėgautis dar kone mėnesį po sutuoktuvių. Paskui galima pamėginti ją ir sudžiovinti!


Tai įdomu

  • Viena gražiausiu pasaulyje yra laikoma artišokinė protėja, afrikiečių įvardijama medaus gėle. Tokį pavadinimą ji gavo dėl saldaus žiedų nektaro.
  • Karališkoji protėja yra Pietų Afrikos respublikos simbolis.
  • Kalbama, kad protėjos yra vyriškos gėlės, kurias ypač tinka dovanoti savimi pasitikintiems stipriosios lyties atstovams.
  • Vazone augančios protėjos paprastai pirmą sykį sukrauna žiedus sulaukusios 5-6 metų amžiaus.

Daugiau originalių gėlių ir dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Nuotraukos: Tarp gėlių, pinterest.com.

Skaityti 9374 kartai

Susiję įrašai