Tarptautinėje kalboje jų pavadinimas yra gladiolės (žodis kilęs iš lotynų kalbos). Taip kardelius kai kas vadina ir mūsų šalyje. Tačiau visi žino, kad kalbama apie tas pačias gėles. Pranašaujančias besiartinantį rudenį ir… – mokyklinukų šventę Rugsėjo 1-ąją. Lietuvoje kardeliai itin populiarūs. Gal dėl žiedų grožio, gal dėl kotų tvirtumo, o gal dėl spalvų įvairovės ar ilgo žydėjimo gėlyne, vazoje. Šiaip tai jokio skirtumo dėl ko, svarbu, kad kardeliai žavi, teikia džiaugsmo, puošia lauko ir vidaus erdves.

Rugpjūčio gėlės kardeliai

Kultūrinės kardelių veislės skiriasi augalų dydžiu, žiedų formomis, stambumu bei spalvomis. Pagal žydėjimo laiką kardelių yra ankstyvų, vidutinio ankstumo bei vėlyvumo ir vėlyvų, pagal žiedo formą – paprastųjų, gofruotų, suskaldytų, klostytų, pilnavidurių, drakoninių (su pentinėliais ir išaugomis).

Įvairių veislių kardelių nesunku užsiauginti gėlyne, dar įmantresnių galima rasti gėlių salonuose. Labai paprasta nepaklysti jų įvairovėje – tereikia tvirtai žinoti, ko norite. Ilgų kotų, retos spalvos, įmantrios formos ir, tarkim, gigantiško dydžio ar miniatiūrinių žiedų.

Komponuojant puokštes, kardelius tinka derinti su hortenzijomis, eustomomis, lelijomis, chrizantemomis, įvairiausia, taip sakant, tvirto stoto žaluma.

Kardeliai taip pat populiarūs ir vestuvių floristikoje puošiant dideles erdves, bažnyčias, pavilijonus. Puikiai atrodo pamerktos į aukštas ir cilindrines vazas. Nuostabios yra ir vestuvinės puokštės.

Nesvarbu, kardelių prisiskinsite nuosavame gėlyne, nusipirksite ar gausite dovanų, prieš merkiant juos į vazą, gėlininkai pataria kotų dalis, kurias sems kambario temperatūros vanduo, subraižyti adata. Gerai nuskinti viršutinį augalo žiedą – tada lėčiau skleisis ir ilgiau nevys žemiau esantys. Tiesa, jei kardelius „šienausite“ nuosavame gėlyne, tai darykite kuo anksčiau rytą, ant stiebo dirvoje palikite 3-4 lapus.

Vandenį vazoje keiskite kas porą dienų, kardelių kotelius, kurie mirko vandenyje, per procedūrą švelniai nutrinkite vidutinio šiurkštumo šepetėliu. Vazą su kardeliais stenkitės pastatyti ten, kur jos nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai, kur gėlių nekoštų skersvėjai.

Įdomybės

  • Kardelių tėvynės (!) – Pietų Europa, Pietų ir Vidurio Afrika, Mažoji ir Vidurio Azija. Šiuose kraštuose šių gėlių priskaičiuojama arti trijų šimtų rūšių. Jeigu pridėti selekcininkų nuopelnus, pasauliniu mastu, šiai dienai sukurta keliolika tūkstančių kardelių veislių.
  • Manoma, kad pirmą sykį į Europą kardeliai buvo atvežti XVIII a. pradžioje (maždaug 1820 metais) ir tapo vienomis populiariausių skintų gėlių.
  • Senovėje Viduržemio jūros regiono gyventojai kardelių gydė fizinius negalavimus.
  • Kardeliai simbolizuoja jėgą, tvirtybę, nuoširdumą ir, kas įdomu, įprasmina atminimą (greičiausiai dėl to balti kardeliai Europoje populiarėja, kaip vienos gražiausių, iškalbingiausių gedulo gėlių.

Daugiau originalių gėlių ir dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Remtasi informacijos šaltiniais proflowers.com, botanikos-sodas.vu.lt, sodasirdarzas.lt

Skaityti 1100 kartai