Ciklamenas žydės ilgai… Žinoma, jeigu jo nepaliksite likimo valiai. Ciklameno priežiūra nei daug kainuoja, nei atima daug laiko. Ar kada pagalvojote, kad tinkamai prižiūrint ciklameną, jis gali gyventi daugiau nei 20 metų! Tai sako patyrę gėlininkai. Vadinasi, tai tiesa.

Ciklameno priežiūra

Kambaryje auginami ciklamenai yra išvesti iš Vidurio rytuose augančio persinio ciklameno. Šios gėlės paprastai žiedais apsipila spalį ir žydį iki kalendorinio pavasario. Greičiausiai todėl, gražuoliai ciklamenai jau tapo viena iš madingiausių kalėdinio laikotarpio gėlių. Ir nėra čia ko stebėtis – floristai sako, kad ciklamenai yra ne prastesnis pasirinkimas žiemos šventėms nei puansetijos. Taigi, jei susigundysite namus, biurą ar sodybą padabinti žydinčiais ciklamenais, būtinai raskite laiko pasidomėti jų priežiūra.

Ciklamenai geriausiai auga ir ilgiausiai žydi, kai patalpoje temperatūra – +10-16 °C. Tai žinant, geriausia šiuos augalus laikyti ant šiaurinės palangės, po kuria nepleška, o tik malonią šilumą skleidžia šildymo baterijos. Šios gėlės šviesamėgės, tačiau joms nepatinka tiesioginiai saulės spinduliai, skersvėjai, staigus temperatūros skirtumas. Žydintį ciklameną reikia laistyti saikingai ir reguliariai. Geriausia kambario temperatūros vandens pilti į lėkštutę po vazonu. Lapus galima purkšti, bet nesudrėkinti žiedų. Nužydėjusius ciklameno žiedelius, gelstančius lapus būtina nuskabyti.

Peržydėjusį ciklameną patartina perkelti į vėsesnę ir tamsesnę vietą ir ten laikyti iki vasaros. Jo negalima dažnai girdyti vandeniu, tiksliau – reikia palieti tik tada, kai žemė vazonėlyje išdžiūsta.

Pavasariop, kai augalas pradeda leisti naujus lapelius, kas dvi-tris savaites patartina jį patręšti mineralinėmis trąšomis, praturtintomis azotu, kaliu, fosforu. Nereikėtų patingėti ciklameną persodinti į purią, lengvą žemę (ypač tinka velėninės, kompostinės, lapinės žemės ir smėlio mišinys). Ėmusis šio darbo reikia laikytis tokios taisyklės: maždaug pusę ciklameno svogūnėlio negalima užpilti žemėmis – jis turi būti žemės paviršiuje. Tada gėlė aktyviau krauna pumpurus.

Reziume: pagrindinė ciklameno priežiūros paslaptis – saikinga drėgmė ir gaivi vėsa.

Ar žinojote, kad..
.

Ciklamenų žiedai labai tinka puokštėms praturtinti. Šiuo atveju gėlės kotelius reikia ne nupjauti, o atsargiai išsukti iš gumbo. Tada žiedai ilgiau nenuvysta.

Daugiau originalių augalų ir gėlių www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

 

Skaityti 6304 kartai