Šios stambiažiedės gėlės dažnai pavadinamos žiemos gėlėmis. Greičiausiai todėl, kad šaltuoju metų laiku šiltose patalpose jos skleidžiasi viena po kitos… Įvairiausių spalvų… Ant amarylio stiebo dažniausiai išsiskleidžia trys-keturi žiedai, tačiau, anot gėlininkų, akylai prižiūrimas augalas gali sukrauti ir daugiau pumpurų. Ir kas svarbiausia, žydėti daugiau nei mėnesį!

Amarilių priežiūra

Amariliai nėra lepūs, tačiau nepakenčia nei šalčio, nei karščio. Vadinasi, žiemą patalpoje, kurioje šios gėlės auga, gerai palaikyti ne žemesnę nei +18 ºC temperatūrą.
Amariliams patinka šviesa, tačiau jie nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Žiemą juo drąsiai galite įkurdinti ant palangės, tačiau nepamirškite kas kelios dienos vazoną su augalu pasukti – kad nesideformuotų šviesos link besistiebiantis kotas.
Jūsų žaliasis įnamis amarilis vis dar tebesimėgauja ramybe, bet būtų smagu Naujiems metams jį pražydinti? Pastatykite šviesioje vietoje, reguliariai, bet saikingai girdykite vasarošilčiu vandeniu ir lūkuriuokite įstabaus grožio žiedų.
Jei pastebėsite, kad iš vieno augalo svogūnėlio lenda ne vienas kotas, pamėginkite, taip sakant, kontroliuoti situaciją. Kai ant vieno išsiskleis žiedai, ilgai nelaukite – gėlę nupjaukite ir pamerkite į vazą. Tada ji ilgiau nenuvys, o likusi vazone skleisis lėčiau ir žydės ilgiau.

Žiemą nužydėjusį meilenį palikite ramybėje iki pavasario. Tada pradėkite gausiau laistyti, kartą per porą savaičių patręškite kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis. Ir taip… iki rugsėjo – amarylio ramybės periodo pradžios, kuris paprastai tęsiasi iki lapkričio, tiksliau – iki pakvimpa Šv. Kalėdomis.

Kad skinti amariliai ilgiau žydėtų…

…Kasdien keiskite vandenį vazoje. Kas antrą-trečią dieną įstrižai patrumpinkite gėlių kotelius, tuoj pat servetėle nuspauskite iš jų tekančias sultis, tada kelioms minutėms pamerkite į 50 °C karštumo vandenį. Paskui pamerkite įprastai.

Amariliai simbolizuoja didingumą, aukštą savivertę, tvirtybę… Tai ne tik vienos populiariausių žiemos gėlių – jas labai tinka dovanoti vyrams, brandaus amžiaus žmonėms…

Daugiau originalių augalų ir gėlių www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 15081 kartai