Kone kiaurus metus žiedus skleidžiantys ir vaisius vedantys dekoratyvūs medeliai turtuolių svetainėse buvo auginami jau prieš pusantro šimto ir daugiau metų. Dabar jie irgi populiarūs. Tiesa, veši ir miniatiūrinius vaisius nokina tik apgaubti šeimininkų dėmesiu. Kilo pagunda egzotišką sodą užveisti namų virtuvėje ar biure? Pradėkite, kad ir nuo apelsinmedžio.

Apelsinmedžio priežiūra

Greičiausiai naujai įsigytas jūsų naujasis žaliasis įnamis bus pasodintas į plastikinį transportuoti skirtą vazoną. Žinokite: jam ten ne vieta. Apelsinmedį tiktų persodinti į medinį, kaip senais laikais buvo įprasta, arba molinį indą. Puikus pasirinkimas – plastikinis vazonas su drėkinimo sistema. Jis išvaduoja nuo dažno laistymo. Beje, apelsinmedžiui nepatinka nei troškulį, nei drėgmės perteklių kęsti (vandenyje mirkstančios augalo šaknys paprastai greitai ima pūti, todėl jis nyksta). Jam užvis geriausia atsigerti tada, kai norisi. O tai jis gali padaryti tik vešėdamas minėtame vandens talpyklą turinčiame vazone su drėkinimo sistema. Salone “Tarp gėlių” tokių indų yra įvairiausių dydžių, formų, plati jų spalvinė gama. Jei rinksitės kitokį vazoną, nepamirškite: apelsinmedį reikia saikingai laistyti kiaurus metus. Gerai kartas nuo karto augalą apipurkšti kambario temperatūros vandeniu.

Apelsinmedis – šviesamėgis augalas, todėl, šiukštu, nestatykite jo tamsioje vietoje. Gal namuose ar biure yra plati palangė? Gal šiaip koks šviesus kampas, kurį tiktų paversti egzotišku sodu? Jeigu jį kursite ant palangės, pasirūpinkite, kad apelsinmedžio netalžytų skersvėjai. Vasarą paglobokite jį ir nuo karštų tiesioginių saulės spindulių. Žiemą apelsinmedžiui geriau vėsesnis oras, o ne šiluma, todėl jam nieko bloga nenutiks ir tuo atveju, jei patalpoje temperatūra nesieks + 15 laipsnių (negali būti žemesnė nei + 10 laipsnių). Kas dėl tręšimo, vegetacijos periodu mineralinėmis trąšomis (rinkitės skirtas citrusams) apelsinmedį reikia tręšti kas porą savaičių.

Ar reikia apelsinmedį persodinti ir kaip dažnai? Anot patyrusių gėlininkų, jauną augalą gerai persodinti kasmet, suaugusį – kas 3-5 metai ar rečiau (kasmet pavasarį gerai pakeisti maždaug 10 cm storio paviršinį žemių sluoksnį).
Dar viena svarbi žinia: jei apelsinmedis užmezga daug vaisių, dalį jų būtina nuraškyti (vieną vaisių turi supti ne mažiau nei 12 lapelių). Antraip augalas gali numesti visus lapus ar net nudžiūti.

Smagaus laiko kuriant egzotišką sodą namų virtuvėje, svetainėje ar erdviame.

Daugiau originalių augalų ir gėlių www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 6484 kartai