Šaltasis metų laikas ne vienam vazoniniam augalui – didesnių ar mažesnių išbandymų metas. Tegul jūsų pastangų dėka visi žalieji įnamiai pavasarį pasitinka tokie pat gražūs, išdidūs, vėl pasiruošę stebinti grožiu. Dar šiandien pasirūpinkite, kad…

Kad-kambarinės-gėlės-sėkmingai-peržiemotų

…augalai nepristigtų šviesos
Tiesioginių saulės spindulių nebijančias gėles pastatykite ant palangės, prisibijančias – kuo arčiau lango. Kad atrodytų, kaip čia buvusius, nepatingėkite joms sukurti dekoratyvią aplinką.
Šviesos stygių patalpoje galite kompensuoti ir dirbtinio apšvietimo pagalba. Geriausiai tam tinka halogeninės šaltos šviesos lempos, kurias galima statyti ir arti augalų nesibaiminant, kad jiems bus per karšta, apdegs lapai ar kokia kita bėda nutiks.

…patalpoje būtų tinkamas drėgmės lygis
Kaip žinia, centrinis šildymas labai išsausina orą ir tai nepalankiai veikia nemiegančias kambarines gėles: sulėtėja jų augimas, vangiai skleidžiasi žiedai ar džiūsta pumpurai ir t. t. Būna, kad augalai sparčiai pradeda mesti lapus ar sudžiūsta jų galiukai. Kad nereikėtų spręsti tokių problemų, patraukite gėles toliau nuo šildymo prietaisų ir kuo dažniau drėkinkite orą patalpoje. Bent jau tyru vandeniu iš purkštuvėlio. Galima ant šildymo prietaisų padėti dubenėlius su vandeniu ar juos užkloti drėgnu audeklu (tik jokiu būdu ne aklinai). Purkštuvėlį su vandeniu dažniau panaudokite ir gėlėms per lapus pagirdyti!

… vazoninukams nepakenktų šaltis, skersvėjai
Jeigu patalpoje temperatūra žemesnė nei +15 °C, pasistenkite gėles perkelti arčiau šildymo prietaisų. Kartas nuo karto apžiūrėkite, ar ant palangės gyvenančių augalų lapai nesiliečia prie stiklo. Vėdinsite kambarį? Nepamirškite gėles išnešti į kitą patalpą arba bent jau pastatykite ten, kur jų nepasieks šaltas oras. Jeigu, perbraukusi delnu, jaučiate, kad palangė, ant kurios išrikiuoti vazoniniai augalai šalta, pasirūpinkite bent jau mediniu padėklu po vazonėliais – apsaugos šaknis nuo šalčio.

Apsilankykite salone Savanorių pr. 319 a, Kaune arba www.tarpgeliu.lt

Skaityti 1988 kartai