Šį sykį pagvildenkime biurą ar namus puošiančių gražuolių orchidėjų priežiūros (ne tik apie persodinimą kalbėsime) ypatumus.
Anot patyrusių gėlininkų, persodinti galima tik nežydinčias orchidėjas. Tai pakanka padaryti kartą per du metus. Yra atvejų, kada šias elegantiškas gražuoles rekomenduojama persodinti nedelsiant: jei matyti, kad pelija substratas ar pūna augalo šaknys.

Persodiname orchidėjas

Kodėl orchidėja nežydi? Jeigu lapai vešlūs, turbūt patręštas azoto trąšomis. Visuomet reikia atkreipti dėmesį į trąšų sudėtį – azotas skatina lapų augimą, o fosforas – žiedų formavimąsi. Todėl nežydinčias derėtų patręšti daugiau fosforo turinčiomis trąšomis.  

Tinkamiausi vazonai
. Vieni gėlininkai pataria orchidėjoms parinkti permatomus vazonėlius, nes jų šaknys, kaip ir pats augalas, labai mėgsta šviesą. Kiti sako, kad nėra geresnio pasirinkimo už vazonus su drėkinimo sistema. Šie indai yra dvigubi. Dekoratyvus išorinis vazonas, taip sakant, yra vandens talpykla, į paprastesnio dizaino vidinį vazoną su skylėtomis kojelėmis bei dugnu beriamas substratas ir sodinamos gėlės. Kai pagrindinis vazonas pripildomas vandens (kiek jo pilti matyti indo šone įtaisytame termometre su mini ir maxi žymomis), organiniai substrato komponentai per vidinio vazono kiaurymes jį nuolat geria, o prireikus, atiduoda augalo šaknims. Taigi, pasodinus orchidėjas į tokius indus, nebelieka grėsmės, kad jos sunyks dėl troškulio ar priešingai – dėl drėgmės pertekliaus. Žinoma, negalima pamiršti kartas nuo karto užmesti akį į gėliapuodyje įtaisytą termometrą.

Žemė. Daugelis orchidėjų geriausiai veši pasodintos į specialų substratą. Jame esančios organinės medžiagos (medžių žievių, kiminų, kokosų plaušai ar kt.) gerai sugeria ir ilgai išsaugo drėgmę, o kietosios dalelės (keramzitas ar kt.) užtikrina gerą oro cirkuliaciją ir vandens laidumą orchidėjų šaknų sistemoje. Specialaus substrato galima nusipirkti arba pasigaminti, pavyzdžiui, iš sausų smulkintų medžių žievių, samanų, medžio anglies ir jūros putų gabalėlių. Į jį tiktų įmaišyti smulkintų vyno butelių kamščių, kokosų plaušų.

Tręšimas. Specialiomis trąšomis orchidėjas patartina tręšti (išskyrus ramybės periodą) kartą per porą savaičių. Trąšų nevalia padauginti, geriau paruošti silpnesnį koncentratą. Kaip persodinti. Atsargiai ištraukite gėlę iš vazonėlio, kuriame ji vešėjo. Tada taip pat atsargiai pirštais iškrapštykite iš tarpelių tarp šaknų senąjį substratą, pašalinkite nesveikas (sudžiūvusias, supuvusias ar pan.) šaknis. Trečdalį naujojo vazono pripildykite nauju pirktiniu ar savos gamybos substratu, atsargiai įsodinkite į jį augalą, tada tarpelius tarp šaknų užpildykite likusiu substratu. Orchidėją saikingai paliekite. Jeigu ją sodinote į vazoną su drėkinimo sistema, nepamirškite į talpyklą pripilti nusistovėjusio vandens.

Dar šis tas svarbaus
Orchidėjos mėgsta šviesą, tačiau ne tiesioginius saulės spindulius (ypač, kai žydi). Manoma, kad geriausia vieta joms augti ir žydėti yra vakarinės patalpų palangės. Orchidėjoms patinka šiluma, bet ne karštis ir ne skersvėjis. Didžiausios sėkmės linkime nepatyrusioms elegantiškąsias orchidėjas pamilusioms gėlininkėms!

Skaityti 1447 kartai