Štai 10 auksinių taisyklių, kurias verta, taip sakant, išmokti mintinai. Pirma – teisingai pasirinkite. Pagalvokite, kokias gyvenimo sąlygas galite suteikti augalams, tada ieškokite tų, kuriems tinka jūsų pasiūlymas. Juk šviesamėgiai tamsiame patalpos kampe tikrai nesijaus gerai, greičiausiai ilgai ir negyvens.

gelynas-namuose

2. Pasirūpinkite gėlininko inventoriumi. Trys pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia turėti po ranka – laistytuvas, purkštuvas ir universalios kambarinių augalų trąšos. Tiesa, pastarųjų verta įsigyti skirtų konkretiems augalams maitinti. Papildomai gerai turėti, minkštą kempinėlę lapams valyti, pagaliuką ar kokią nebenaudojamą šakute žemių paviršiui supurenti.

3. Prižiūrėkite pagal specialistų patarimus. Jeigu aplinkoje neturite jokio gėlininko, ne bėda – informacijos apie įvairiausių gėlių priežiūrą apstu specializuotuose augalų kataloguose, internetinėse svetainėse.

4. Nepaskandinkite gėlių. Augalų šaknims reikia ne tik vandens, bet ir oro. Užvis geriausia rasti laiko pasidomėti, kaip dažnai laistyti tam tikrą augalą.

5. Leiskite augalams pailsėti. Šaltuoju metų laiku juos liekite rečiau, gėlių netręškite ir kas labai svarbu, laikykite vėsesnėje vietoje. Pleškančių radiatorių prišildyta patalpa, sausas oras jokiai kambarinei gėlei ne prie širdies.

6. Saugokite vazoninius kambariokus nuo sausros. Vasarą dažniau augalus girdykite vandeniu, šaltymečiu pasirūpinkite, kad jiems nepakenktų šildymo prietaisų išsausintas patalpos oras (dažniau apipurkškite gėles vandeniu, vandens purkštuvu sudrėkinkite ir patalpos orą).

7. Grupuokite gėles. Gėlininkų pastebėta, kad tos pačios šeimos augalai geriausiai veši gyvendami vienas šalia kito. Paprastesnė ir tokios kompanijos priežiūra!

8. Laiku reaguokite į augalo išvaizdos pokyčius. Pavyzdžiui, jei pradėjo gelsti lapų galai, ant jų pastebėjote ropinėjančius vabalėlius, nedelskite – „pasigoglinkite“, ką tai gali reikšti. Bėdą lengviau įveikti, kol ji neįsisenėjo!

9. Teisingai persodinkite. Smulkius augalėlius galite kiekvieną pavasarį, didesnius – ne dažniau kaip kas du-tris metus arba, kai matote, jog gėlės šaknims vazone per ankšta.

10. Susitaikykite su tuo, kad augalai kartais irgi žūna. Taip jau nutinka, kad, taip sakant, viduržiemį įsigytos žiedais apsipylusios gėlės, pavyzdžiui, ciklamenai, mini chrizantemos ar kt., sunyksta net ir prižiūrimos pagal rekomendacijas. Tikėtina, kad gėlininkai kažkada viešai paskelbs, kodėl taip nutinka.

Apsilankykite salone Savanorių pr. 319 a, Kaune arba www.tarpgeliu.lt

Skaityti 1490 kartai