Kodėl aukšti, laibi it nendrės, įvairiaspalviais žiedais nuo ankstyvo pavasario iki vasaros pabaigos žydintys pentiniai astrologų priskirti liepą gimusiems? Greičiausiai dėl to, jog simbolizuoja nerūpestingas vasaros dienas, puikią nuotaiką, gražiausiems jausmams atvirą širdį, romantiškus prisiminimus. Pentiniai (lot. Delphinium) – vienmečiai ir daugiamečiai vėdryninių šeimos augalai. Ištisos tokios laukinės augmenijos plantacijos linguoja Meksikoje, Indijoje, Himalajų aukštikalnėse, kultūriniai daugiamečiai pentiniai jau ne vieną dešimtmetį stiepiasi Europos kraštų (tame tarpe ir Lietuvos) gėlynuose.

Liepą gimusių gėlės – pentiniai

Gaivių, šiltų, tyrų spalvų (violetinės, mėlynos, geltonos, baltos, purpurinės ir kt.) tuščiaviduriai ar pilnaviduriai pentinių žiedynai neretai būna net pusės stiebo ilgio, primena grakštų delfino siluetą, todėl nenuostabu, kad šios gėlės atrodo įspūdingai. Ne tik pavienės, bet ir įkomponuotos į puokštes, suporuotos su chrizantemomis, jurginais, ramunėmis, gerberomis, lelijomis, jazminais.
Pentinius tinka merkti tiek į modernias stiklo, metalo, tiek į kaimiško stiliaus molio, vytelėmis, medžio detalėmis stilizuotas vazas. Jie įspūdingai atrodo pintuose krepšiuose, skardiniuose induose.
Dovanokite gražuolių pentinių ne tik liepos mėnesį gimusiems…

Tai įdomu

  • Pagal astrologus, violetiniai pentiniai – pirmosios meilės, o balti – laimingo gyvenimo simbolis.
  • Pentiniai – vienos populiariausių Viktorijos laikų gėlių.

Pentiniai lietuviškame gėlyne

  • Šių gėlių daigeliai (daiginami iš sėklų) sodinami rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje.
  • Pentiniams reikia parinkti tokią vietą, kad dieną jų nekepintų saulė (pavyzdžiui, ją gali užstoti tvorelė, tanki augalų gyvatvorė ar pan.).
  • Šios gėlės gerai auga derlingoje priesmėlio ar priemolio dirvoje, tačiau nemėgsta rūgščios žemės.
  • Pentinius tinka tręšti kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis ar lapuočių medžių pelenais.
  • Šie augalai nepakenčia sausros, todėl per karščius juos būtina gausiai laistyti.
  • Pentinius patartina sodinti prie atraminės tvorelės – taip išvengiama rizikos, kad juos išlaužys siaučiantys vėjai.

Daugiau informacijos apie pentinių auginimo subtilybes rasite įvairiose interneto svetainėse, tinklaraščiuose, paieškos sistemoje „Google“ įvedus gėlės pavadinimą.

Daugiau originalių gėlių ir dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 1469 kartai