Mokslininkai sutaria, kad kambarinės gėlės teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Dėl to ir gerai  namuose, biure jų turėti ne vieną. Kodėl apie tai prakalbome būtent dabar? Šaltuojų metų laiku daugiau laiko praleidžiame patalpose, nei saulėtuoju sezonu.  Taigi, apsižvalgykite: žaliųjų įnamių (kambarinių augalų) ten, kur prabėga didžioji dalis paros laiko, turite pakankamai? Gal kažkuris augalas jau negrįžtamai sunykęs ir būtų laikas jį pakeisti nauju? Gal gėlynas šiaip neįspūdingas, o norėtųsi įspūdžio? Visais atvejais gerai atnaujinti biuro ar namų gėlyną. Svarbiausiai, žinoma, dėl sveikatos.  

Kambariniai augalai sveikai aplinkai
Anot mokslininkų, būdamas patalpoje ir kvėpuodamas žmogus mažina deguonies ir didina gyvybei nepalankaus anglies dioksido kiekį. Taip erdvėje susiformuoja biologiškai išnaudotas oras, kuriame yra nuodingų medžiagų, mikroorganizmų, dulkių erkučių. Kaip bebūtų keista, tokiu atveju trumpam pravertas langas mažai padeda. Jeigu jis žiūri į didmiesčio gatvę, dar prasčiau – į patalpą iš jos plūsteli papildoma sveikatą žalojančių kietųjų dalelių (asfalto dulkių it kt.) dozė. Natūraliai kyla klausimas, kaip tada pagerinti orą patalpoje? Joje reikia auginti žmogaus organizmo teršalus neutralizuojančius, orą deguonimi praturtinančius kambarinius augalus. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad augalams pagaminus 100 procentų deguonies, savo pačių fiziologiniams poreikiams jie jo pasiima tik iki 1,5 procento. Vadinasi, likęs deguonis lieka ne kam kitam, o žmonėms.

Augalų išskirti neigiami deguonies jonai, kuriuos žmogus įkvepia, didina jo fizinį, protinį, organizmo fermentų aktyvumą, teigiamai veikia imuninę sistemą, kraujo sudėtį, lėtina senėjimo procesus. Augalų išskiriamos fitoorganinės medžiagos (fenoliai, eteriai ir kt.) neutralizuoja patalpose sklandančias bakterijas, virusus, grybelius, dulkių erkutes. Ar maža priežasčių pasirūpinti geradariais kambariniai augalais? Apie kitas pakalbėsime kitąsyk.


Informacijos šaltiniai: kaunodiena.lt, manoukis.lt

Skaityti 1377 kartai