Kaip žinia, bet kokios gyvos gėlės patalpoje kuria jaukumą ir gerą nuotaiką. Tarsi vaškiniais žiedais aplipusios orchidėjos turi ir savitų privalumų: elegantiškai atrodo bet kokiame interjere, ilgai žydi. Kodėl jomis nepapuošus biuro ar namų?
Ko žmonės nedaro, kad orchidėjos gausiai žydėtų kelis kartus per metus: vazonus su gėlėmis reguliariai nakčiai sustato į vandens sklidinus dubenis – kad tik jų nekankintų troškulys; kas savaitę jas tręšia – kad tik joms nepristigtų maistinių medžiagų; reguliariai jas “maudo” šiltoje dulksnoje, persodina ir t. t. Taigi nieko stebėtina, kad šioms gėlėms klijuojama kaprizingųjų etiketė. Atskleisime paslaptį tiems, kurie nesiliauja žavėtis šiomis gracingosiomis gražuolėmis – į specialų substratą ir vazoną su drėkinimo sistema pasodintoms orchidėjoms nereikia ypatingos priežiūros.

Specialaus substrato privalumai
Jame esančios organinės medžiagos (medžių žievių, kiminų, kokosų plaušai ar kt.) gerai sugeria ir ilgai išsaugo drėgmę, o kietosios dalelės (keramzitas ar kt.) užtikrina gerą oro cirkuliaciją ir vandens laidumą orchidėjų šaknų sistemoje.
Atminkite: skirtingų rūšių orchidėjoms skirtų substratų sudėtis daugiau ar mažiau skiriasi. Nepatingėkite ja pasidomėti vos tik apsispręsite gėles iš skaidraus plastiko vazonų perkelti į pasirinktus pagal savo skonį.
{gallery}vazonai-delta20{/gallery}
Kuo ypatingi vazonai su drėkinimo sistema
Jie yra dvigubi. Dekoratyvus išorinis vazonas, taip sakant, yra vandens talpykla, į paprastesnio dizaino vidinį vazoną su skylėtomis kojelėmis bei dugnu beriamas substratas ir sodinamos gėlės. Kai pagrindinis vazonas pripildomas vandens (kiek jo pilti matyti indo šone įtaisytame termometre su mini ir maxi žymomis), organiniai substrato komponentai per vidinio vazono kiaurymes jį nuolat geria, o prireikus, atiduoda augalo šaknims. Taigi, pasodinus orchidėjas į tokius indus, nebelieka grėsmės, kad jos sunyks dėl troškulio ar priešingai – dėl drėgmės pertekliaus.
Svarbu nepamiršti:
  • kartas nuo karto papildyti vandens atsargas induose;
  • reguliariai gėles patręšti (išskyrus ramybės periodą);
  • drėgna, gerai išgręžta šluoste nuvalyti nuo augalo lapų dulkes.
Dar vienas puošniųjų orchidėjų augintojų dėmesio vertas dalykas: į specialius vazonus sodinkite šias gėles, liaudiškai tariant, su meile. Ir jos jums atsidėkos gausiai apsipildamos spalvingais įstabaus grožio žiedais.

Skaityti 1739 kartai