Rytų išminčiai sako: diena be gėlių tolygu dienai be saulės. Kai žmogų supa gėlės, jis jaučiasi emociškai pakylėtas, geresnės nuotaikos, ramesnis, jo vidaus organai dirba ritmingai. Mokslininkai nustatė, kad žmogaus kūną ir sielą gydo gėlių išvaizda, spalvos ir aromatai. 

Sunku tuo patikėti? Paeksperimentuokite: grožėkitės spalvingais gyvais gėlių žiedais kiekvieną laisvą minutę, stilizuokite jais kasdienį įvaizdį (pavyzdžiui, sekite į galvos apdangalą ar plaukus), puoškite jais namų, biuro interjerą. Netruksite pastebėti, kad gėlių terapinis poveikis – ne pramanas. Antraip gėlių terapija nebūtų pasaulyje pripažinta, kaip efektingas, kiniečių atrastas žmogaus kūno ir sielos gydymo metodas.

Gėlių terapija - ne pramanas

Gėlių terapija pasaulyje taikoma jau ne vieną šimtmetį. Anot mokslininkų, gydant gėlėmis, žmogaus smegenys išskiria tris hormonus – energizuojantį adrenaliną, raminantį melatoniną ir nuotaiką gerinantį seratoniną – įtakojančius gerą fizinę ir dvasinę savijautą. Negana to, žmogaus kūnas sugeria teigiamą gėlių skleidžiamą energiją (ją gėlės tarsi akumuliatorius sukaupia augdamos, o nuskintos atiduoda aplinkai). Skirtingų spalvų gėlės, skleisdamos skirtingas šviesos bangas, gydo tam tikrus žmogaus kūno organus. Jos arba pripildo žmogų trūkstamos energijos, arba sugeria jos perteklių, taip subalansuodamos jo emocinę būklę. O emocinė pusiausvyra, kaip žinia, padeda sveikti. Viskas taip paprasta, o šios terapijos veiksmingumas yra patikrintas laiko. Dabar aptarkime skirtingų spalvų gėlių gydomąją galią.

Raudonos gėlės, nors jų energinių bangų vibracija ir lėčiausia, suteikia energijos. Greičiausiai todėl, kad tos bangos yra ilgiausios. Jos ypač teigiamai veikia antinksčius, reguliuoja širdies, tiesiosios žarnos veiklą, kraujotaką. Taip pat stiprina imunitetą.

Oranžinės gėlės slopina alergines organizmo reakcijas, teigiamai veikia kvėpavimą. Gelbsti sergant depresija, gerina apetitą, raumenų tonusą.

Geltonos gėlės – pavadinkime jas saulės vaikais – gerina smegenų veiklą, skatina mąstymą, padeda sukoncentruoti mintis ir priimti teisingus sprendimus.

Žalių tonų gėlės (beje, gėlių terapijoje jos yra dažniausiai naudojamos) teigiamai veikia nervų sistemą, slopina pernelyg dažnus širdies dūžius. Žvelgiant į žalias gėles, apima ramybė, susireguliuoja kvėpavimas. Žalia spalva teigiamai veikia regėjimą, kaulus. Žalios gėlės gėlių terapijoje dažnai pasitelkiamos į pagalbą gydant chroniškas ligas. 

Mėlynos spalvinės gamos gėlės smegenyse stimuliuoja už puikų miegą ir ramybę atsakingo hormono melatonino išsiskyrimą, įtakoja nepriekaištingą skydliaukės veiklą.

Violetinės gėlės reguliuoja organizmo metabolinius procesus, mažina apetitą, nervinę įtampą.

Tai įdomu

  • Pagal vieną iš gėlių terapijos teorijų, gydymo kursą reikia pradėti pasitelkiant į pagalbą vieną gėlės žiedą. Jis – tarsi raktas, atrakinantis žmogaus kūno energetinius vartus. 
  • Mokslininkai vis gi dar bando įrodyti, kad šalti gėlių žiedų tonai susiję su galvos, o šilti – su kūno energija.
  • Yra teorija, pagal kurią žmogaus kūnas ir siela gydomi pasitelkiant į pagalbą gėlių puokštes, kompozicijas. Pagal ją, ligonis pasirenka puokštės spalvinę gamą. Ją įvertinęs medikas nustato, kokia ligonio būklė. Svarbiausia šiuo atveju ne puokštės dydis, o šiltų ir šiltų spalvų gėlių santykis. 

Štai koks spalvingas, paslaptingas ir įdomus gėlių pasaulis. Dar nes sykį praversime jo vartus…

Skaityti 2021 kartai