Iš subtropinių Pietų Amerikos kraštų kilusios alstromerijos tokiu vardu pavadintos išreiškiant pagarbą švedų botanikui ir keliautojui Claes von Alstromer, kuris dar XVIII amžiuje jų sėklų atgabeno į Europą. Ispanų botanikams ėmusis  laukines alstromerijas kryžminti su kitais augalais, oranžerijose pražydo kultūrinės alstromerijos. Ačiū ispanams, kad skintų gėlių pasaulį praturtino tokiais romantiką, švelnumą, gležnumą spinduliuojančiais žiedais. Alstromerijų žiedeliai yra maždaug 5 cm diametro, panašūs į orchidėjų, lelijų ar azalijų žiedus. Šių gėlių yra įvairių spalvų: alyvinių, žalsvai gelsvų, rausvų su smėlio ir baltų su aukso tonais, besirpstančios vyšnios atspalvio. Vazoje skintos alstromerijos žydi iki dviejų-trijų savaičių, skleisdamos žiedą po žiedo. Žinoma, jomis reikia minimaliai pasirūpinti, kad nenuvystų anksčiau laiko.

Gėlės alstromerijos
  • Alstromerijas merkite giliau į nusistovėjusį kambario temperatūros vandenį – jos geria per stiebą. Vandenį vazoje keiskite kas dvi dienas, nuskabykite nužydėjusius žiedelius. Jei matote, kad gėlės lyg ir suvargusios, joms atgaivinti, žydėjimui prailginti gėlių salone galite pasiteirauti specialaus maitinamosiomis medžiagomis turtingo preparato.

Ar žinote, kad…

Floristai su alstromerijomis kuria originalias puokštes, kompozicijas įvairioms progoms. Šios gėlės populiarios tarp puokščių nuotakoms, pamergėms, ypač šiltuoju metų laiku, nes labai dera su lengvute vėjyje plazdančia šventine apranga. Alstromerijų puokštelė – puikus pasirinkimas sveikinti mažają princesę.

Tai įdomu

  • Senovės inkai alstromerijas vadino Peru lelijomis, tikėjo, kad tai saulės karalystės dovana jiems.
  • Trapumo jausmą spinduliuojančios alstromerijos – moteriškos gėlės. Visgi jų galima įpinti ir į vyrišką puokštę. Rezultatas – profesionalo rankose.
  • Alstromerijos bekvapės, todėl jas labai tinka dovanoti į kvėpavimo takų alergijas linkusiems žmonėms.
  • Puokštėse alstromerijos itin dera su rožėmis ir kitomis stambiažiedėmis gėlėmis, įspūdingai atrodo tik alstromerijų puokštė, pavyzdžiui, gelsvų, rausvų, žalsvų atspindi bundančio pavasario nuotaiką.

Daugiau originalių puokščių pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 3034 kartai

Susiję įrašai