Šios gėlės panašios į saulutes. Kai kas jas prilygina darželių ramunėms. Akivaizdu, kad skintos nuo jų  skiriasi kotų tvirtumu, žiedų dydžiu ir aksominiu švelnumu. Šiek tiek žinių apie gerberas, šiek tiek komplimentų joms! Gamtoje priskaičiuojama daugiau nei 70 gerberų rūšių. Jos kilusios iš Pietų Afrikos, o elegantišką vardu pakrikštytos jų pasaulį mėgusio tyrinėti vokiečių mediko ir botaniko T. Gerberio garbei.

Gėlės gerberos

Gerberos auginamos darželiuose, vazonuose, skintas kūrybingi floristai naudoja puokštėms. Skintos gerberos puikuojasi pirmajame į viso pasaulio floristikos salonus tiekiamų skintų gėlių penketuke, užleisdamos aukštesnes vietas rožėms, gvazdikams, chrizantemoms ir tulpėms. Šios gėlės dera su viksvomis, gvazdikais, frezijomis, lelijomis.
Gerberas ir jų puokštes tinka dovanoti įvairiomis progomis, įvairaus amžiaus žmonėms. Jos simbolizuoja paslaptingumą, flirtą, optimizmą ir yra tinkamiausias pasirinkimas sveikinant po Liūto ženklu gimusias personas. Dabar labai madinga iškilmių vietas dekoruoti gerberų glėbiais. Kad išryškinti žiedų grožį, gėlės į dekoratyvius indus merkiamos, taip sakant vienišos, dėmesys skiriamas vazos ir žiedų spalvų harmonijai.

Jei gerberų pirkote ar padovanojo…

Jei įtariate, kad gėlių kotai nemirkyti, valandai kitai jas pamerkite į vandenį vazoje beveik iki žiedų. Paskui jo nupilkite tiek, kad semtų ne daugiau nei 5-8 cm kotų. Beje, gerberoms patinka kambario temperatūros ir net kiek šiltesnis vanduo. Anot kai kurių gėlininkų, jį tinka pasaldinti (litrui vandens – 30 g cukraus), nes cukrus atstoja specialų skintų gėlių žydėjimą prailginantį preparatą.

Stenkitės gerberų nelaikyti skersvėjų košiamoje, tamsioje vietoje ir šaltoje patalpoje. Kasdien ne tik pakeiskite vandenį vazoje, bet ir peiliu įstrižai patrumpinkite gėlių kotelius.

Jeigu skintomis gerberomis tinkamai pasirūpinsite, žinoma, jeigu jos bus šviežios, akis ir širdį džiugins tikrai ne trumpiau nei savaitę.

Ar žinote, kad…

NASA mokslininkai nustatė, kad gerberos neutralizuoja ore esančią nuodingą medžiagą aromatinį angliavandenį benzolą.

Daugiau originalių puokščių pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Nuotraukos: Tarp gėlių, pinterest.com.

Skaityti 1784 kartai