Taip jau yra, kad dažniausiai vaikui vietoje gėlių dovanojame kažką „a la vaikiškesnio“, pavyzdžiui, helio balioną ar saldainiukų guminukų maišelį. Kodėl? Greičiausiai galvojame, kad vaiko gėlės nedomina. Kaip yra iš tikrųjų?

puokstes-vaikams

Anot psichologų, pastebėta, kad išmoninga augalų kompozicija vaikui sukelia gerokai daugiau emocijų nei suaugusiajam. Tiesa, iki to vaiką reikia, taip sakant, atvesti, tiksliau – sužadinti jo lakią vaizduotę. Todėl, kai mažylis pirmą sykį gauna puokštę ar gėlės žiedą, svarbu jam paaiškinti, kad gėlių pasaulis yra labai gražus ir paslaptingas. Verta paskatinti vaiką išsakyti, ką jis apie jam dovanotas gėles galvoja, pabrėžti, kokią lakią vaizduotę jis turi.

Gėlės, puokštelės, kitokios augalų kompozicijos formuoja vaiko estetinį požiūrį, skatina jį atkreipti dėmesį į nematerialias gyvenimo vertybes. Tokia gyvybę pulsuojanti dovana ugdo ir mažylio atsakomybės jausmą. Tik suaugusiajam reikia nepatingėti jam papasakoti apie tai, kaip jis dabar turėtų skintas gėles ar vazoninį augaliuką prižiūrėti, kad kuo ilgiau gyventų ir visiems namiškiams keltų nuotaiką. Teisinga vaikui leisti pačiam parinkti ne tik vazą gėlėms, bet ir vietą, kurioje jis jas nori matyti. Kaip supratote, vertins vaikas gėles ar nevertins, labiausiai priklauso nuo suaugusiųjų pastangų.

Vaikiškos puokštės niuansai 

  • Ji turi būti nedidukė, lengva, kad vaikui ją būtu patogu paimti į ranką. Geriau spalvota nei vienspalvė – tokia labiau sužadina vaikišką vaizduotę.
  • Dovanotojui gerai pabrėžti, kad puokštė buvo sukurta būtent jam.
  • Kompoziciją vaikui tinka praturtinti pliušiniu žaisliuku (pastebėta, kad mažyliai labai džiaugiasi, kai tarp gėlių įsikuria koks jų mėgstamo animacinio filmuko herojus), jo mėgstamais saldainiais, smagiu suvenyru ir pan. Berniukui, pavyzdžiui, gėles galima įkomponuoti į kokį žaislinį automobilį, o mergaitei – į papuošalų skrynelę. Fantazijai nėra ribų!
  • Nepatartina mažyliui skirtos puokštės stilizuoti smulkiomis detalėmis, pavyzdžiui, karoliukais.
  • Pasirinkus dovanoti palaidas gėles, reikėtų jas sutvirtinti bent jau dekoratyvia juostele.
  • Puiki ilgai džiuginanti dovana vaikui – nedidukas smulkiais žiedeliais apsipylęs vazoninis augaliukas. Nusagstytų spalvingomis uogytėmis ar, tarkim, aplipusio miniatiūrinėmis dekoratyviomis paprikytėmis, patartina vengti. Kaip sakoma, mažu kas…

Apsilankykite salone Savanorių pr. 319 a, Kaune arba  www.tarpgeliu.lt

Skaityti 845 kartai

Susiję įrašai