Lelijas gaubia senovės karalių aura… Kad dėl to nekiltų abejonių, suktelėkime laiką atgal… Anot istorijos šaltinių, senovės graikai lelijas vadino dieviškomis gėlėmis, nes, jų įsitikinimu, jos išaugo iš Jupiterio žmonos, dievų motinos ir karalienės Junonos pieno lašelių. Senovės persai lelijas laikė nepriekaištingos švaros simboliu, jas net išraižė sostinės Suza (lelija) herbe. Senovės egiptiečiams lelijos simbolizavo laisvę ir viltį.

Gėlė LELIJA

Senovės romėnų gyvenime lelijos irgi užėmė ypatingą vietą. Kai imperijoje vykdavo kasmetė Floros šventė, moterys lelijomis išdabindavo javų, gėlių bei pavasario deivės Floros statulą, jomis išpuošdavo amfiteatrą, lelijų lietumi apipildavo šventės proga surengtų žaidynių nugalėtojus.

Visgi niekur lelijos neturėjo tokios istorinės reikšmės kaip Prancūzijoje. Faktai byloja, kad šios šalies monarchijos įkūrėjas Chlodvigas, manydamas, kad tuoj pralaimės vieną iš mūšių, ėmė malda pagalbos prašyti krikščionių dievo. Tada jam pasirodė angelas su baltų lelijų puokšte rankose ir pasakė, kad nuo šiol lelijos turi būti jo ginklu. Po laimėtos kovos kariai prancūzai, jų žmonos, vaikai priėmė krikštą. Nuo tada lelijos Prancūzijoje laikomos karališkos valdžios simboliu.

Karališką lelijų kilmę pripažįsta ir italai, ispanai, vokiečiai. Lietuvaičiai irgi neabejingi gražuolėms lelijoms. Pastebėta, kad šios gėlės dažnai pasitelkiamos šventinių erdvių, stalų puošybai, teikiamos garbiems svečiams. Greičiausiai dėl to, kad kuria karališkos prabangos įspūdį.

Baltos lelijos populiarios ir kaip gedulo gėlės. Anapilin išėjusiems žmonėms skirtos kompozicijos su lelijomis simbolizuoja ypatingą pagarbą, nuoširdžią padėką. Atkreipkite dėmesį, kokios nuostabios, universalios gėlės yra lelijos…

Jeigu jums padovanojo lelijų…

  • Kad lelijos kuo ilgiau žydėtų, galite pamėginti jas minutei kitai pamerkti į 60° laipsnių karščio vandenį, paskui – į vazą su vasarošilčiu vandeniu. Prieš tai nuskabykite visus apatinius lapelius, kad nepūtų.
  • Vazą su gėlėmis pastatykite šviesioje vietoje, tačiau pasistenkite, kad jų „neglostytų“ tiesioginiai saulės spinduliai.
  • Kad indas su gėlėmis neapsineštų žaliomis apnašomis, išbandykite tokį triuką: į vandenį įmeskite geltonojo metalo monetą. Negarantuojame, kad tai veiksminga, tačiau lelijoms tikrai nežalinga…

Ar žinote, kad…
Lelijos dera su rožėmis, alstromerijomis, anturiais, chrizantemomis, įvairių tonų žaluma.

Daugiau originalių dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 3637 kartai