Šį kartą pakalbėkime apie vazonines ir skintas… Kambarinės hortenzijos – nekaprizingi, ištvermingi augalai, gan dažnai pradžiuginantys prašmatniais žiedais. Didžiausius gėlės sukrauna pirmaisiais gyvenimo metais, vėliau dabinasi mažesnėmis, tačiau ne mažiau išvaizdesnėmis žiedų „kepuraitėmis“.

hortenzija

Ant vieno augalo pastarųjų būna keli vienetai, dažniausiai baltos, ryškiai rožinės, mėlynos, žydros ar violetinės spalvos.
Siekiant ilgo vazoninės hortenzijos gyvenimo, svarbiausia paisyti kelių pagrindinių taisyklių.

  • Stebėkite, kad žemė vazonėlyje pernelyg neišdžiūtų (gėlės mėgsta drėgmę). Nuo ankstyvo pavasario iki rudens minkštu vandeniu jas laistykite gausiau, o ramybės periodu – saikingiau. Kartas nuo karto vandeniu apipurkškite augalo lapus.
  • Vegetacijos laiku hortenzijos geriausiai jaučiasi +18-22 °C patalpoje. Tuo tarpu ramybės periodu jas geriau perkelti į vėsesnė vietą (svarbu, kad temperatūra joje nenukristų žemiau +8 °C).
  • Hortenzijos – šviesamėgiai augalai, todėl tamsiuoju metų laiku jas laikykite, tarkim, ant palangės ar šalia jos esančio stalelio. Žinoma, saugokite nuo skersvėjų.
  • Vasarą hortenzijas drąsiai galite perkelti į terasą ar atvirą balkoną.
  • Dažnai žydinčias hortenzijas kas porą savaičių pamaitinkite specialiomis mineralinėmis kambarinių augalų trąšomis.
  • Iškart po žydėjimo nepatingėkite nugenėti hortenzijų ūglius.
  • Neišsigąskite, jei rudenį gėlės numes didžiąją dalį lapų – tai normalu.

Kad skintos hortenzijos ilgiau žydėtų…
Pirmiausiai turite žinoti, kad profesionalūs floristai visas skintas gėles, kad kuo ilgiau žydėtų, apdoroja specialiu būdu. Vis tik galima ir pačiam šį tą naudingo padaryti: hortenzijas merkite tik į kambario temperatūros (+20-24° vandenį; saugokite jas nuo tiesioginių saulės spindulių, skersvėjų;
nelaikykite gėlių, puokščių su jomis arti šildymo prietaisų; galite į vandenį vazoje įmesti aspirino tabletę (naikina puvimo bakterijas).

Anot gėlininkų…

  • Patrumpinus hortenzijų kotus, jų galiukus kelias sekundes gerai palaikyti virš žvakės liepsnos – iš pjūvio pasišalinus pieno spalvos augalo sultims, gėlės geriau geria vandenį.
  • Puvimo bakterijų dauginimąsi vazoje stabdo šalia hortenzijų ar kitų gėlių įmerkta eglės, pušies ar tujos šakelė.

Šis tas puokštės tema

Prašmatnius didelius žiedus turinčios hortenzijos įspūdingiausiai atrodo, taip sakant vienišos ar savo sesių draugijoje. Tačiau nereiškia, kad jų negalima derinti su kitomis gėlėmis. Svarbiausia nepamiršti: hortenziją geriau imti, kaip puokštės pagrindą ir komponuoti su kuklesnėmis, smulkesnius žiedus turinčiomis gėlėmis (pavyzdžiui, astromerijomis, irisais r kt.), žalialapių augalų šakelėmis.

Daugiau pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Savanorių pr. 319a, Kaunas.

Skaityti 3931 kartai