Šias gražuoles lietuvaičiai pamilo greičiausiai ne tik dėl įstabaus žiedų grožio – ir dėl nesudėtingos priežiūros. Drįstame spėti, kad didėjant orchidėjų gerbėjų skaičiui, didėja ir poreikis papildyti žinių bagažą apie jas.

orchidejos
  • Orchidėjų šeima stulbinamo dydžio: iki 30 tūkstančių rūšių keroja natūralioje gamtoje, o selekcininkų išvestų hibridinių egzempliorių skaičius jau perkopė 100 tūkstančių.
  • Gamtoje orchidėjos auga netikėčiausiose vietose, pavyzdžiui, į saulę stiepiasi iš tarpo tarp uolų šaknis raizgydamos į akmeninius tarpelius. Australijoje yra ir po žeme augančių saulės visai netrokštančių orchidėjų, kurias apdulkina požeminiai vabzdžiai.
  • Pagal senovės kinus, orchidėja simbolizuoja gėrį ir puikius santykius tarp žmonių. Tai patvirtino net pats žymus filosofas Konfucijus, kuris… ant to paties laiptelio „sustatė“ gerus žmones ir gražuoles orchidėjas.
  • Viena iš senųjų legendų byloja: senovės europiečiai gabalėlį jų šalyje augančios požeminės orchidėjų šaknies stengdavosi įmesti į bet kokį karštą gėrimą. Nes tikėjo, kad jauno augalo šaknis į aplinką pritrauks gerus žmones, o seno augalo priešingai – atbaidys į gyvenimą besiveržiančius blogiečius.
  • Iš džiovintų orchidėjų šaknų rytuose gaminami gyvybines jėgas žadinantys vadinamieji salepo milteliai, kuriais praturtinamas nuo ligos išsekusių žmonių bei žindomų kūdikių valgis. Jais dažnai gardinami įvairūs gėrimai.
  • 1921 metai Nepale buvo išvesta orchidėja-nuotaka (veislės pavadinimas), kuriai nereikia šiltnamio sąlygų, kad augtų ir gausiai apipiltų žiedais.
  • Jeigu orchidėjos auga tamsioje patalpoje, svarbu sureguliuoti tinkamą apšvietimą. Geriausiai tam rinktis dienos šviesos lempas ir statyti jas maždaug 30 cm atstumu nuo augalo. Optimali švitinimo trukmė – 10-12 valandų kas 2 paros.

Atkreipkite dėmesį! Salone įsigiję gražuolę orchidėją, gausite papildomos informacijos apie jos priežiūrą.

Apsilankykite salone Savanorių pr. 319 a, Kaune arba  www.tarpgeliu.lt

Skaityti 1629 kartai