Garsaus rusų poeto, biologo M. Lomonosovo vardo botanikos sode ne taip seniai (sausio 13-tąją) žiedus iškleidė įstabaus grožio juodoji orchidėja.

Juodoji orchidėja

Tai – orchidėjų šeimos hibridas, išvestas garsaus Kalifornijos selekcionieriaus F. Klarko. Mokslininkas ilgai eksperimentavo, kol įsitikino – kad orchidėjų žiedlapių spalvą galima „valdyti“ pasitelkus į pagalbą pigmentines medžiagas, šiuo atveju – raudonos ir purpurinės spalvos antocianus, t. y. augalų ląstelių pigmentus, sudarytus iš gliukozės ir antocianidinų (flavonoidų grupės junginiai). Belieka orchidėjų šeimoje laukti kito stebuklo ir, žinoma, kol juodosios gražuolės pasieks mūsų šalį.

O dabar atidžiai apžiūrėkite orchidėjas, kurios jau gyvena jūsų namuose, darbovietėje – galbūt kažkurią jau reikia persodinti? Kada rekomenduojama tai padaryti? Jei matyti, kad substratas pradėjęs irti, augalo šaknys šviesai gelsvos, apvytusios ar nebetelpa į vazoną.

Žingsnis po žingsnio

  • Atsargiai išimkite gėlę iš vazono (jei šaknys prilipusios prie dugno, šonų, švelniai jas atskirkite pasinaudodama medine mentele), tada šaknis trumpam panardinkite į indą su kambario temperatūros vandeniu, kad pasišalintų substrato likučiai. Ištraukusi padėkite ant popierinio rankšluosčio nuvarvėti, apdžiūti.
  • Nukarpykite sudžiūvusias, pradėjusias pūti šaknis, tada pjūvio vietas, jei turite po ranka, pabarstykite cinamonais ar medžio anglimi.
  • Maždaug trečdalį naujojo vazono pripildykite specialaus orchidėjoms auginti skirto substrato, tada atsargiai įsodinkite augalą. Likusiu substratu užpildykite tarpelius tarp šaknų. Orchidėja netvirtai laikosi? Nebijokite šiek tiek substratą paspausti žemyn. Tik nepersistenkite! Štai ir viskas! Tiesa, bent tris dienas augalą palikite ramybėje – jo nelaistykite.
    Kas dėl vazono, jis nebūtinai turi būti plastikinis, kad matyti augalo šaknis – tinka ir keraminis, taip pat skirti būtent orchidėjoms auginti. Šios gražuolės puikiai veši ir ypač įspūdingai atrodo moderniuose vazonuose su drėkinimo sistema. Didžiausias pliusas šiuo atveju – augalai atsigeria tada, kada jie nori (žinoma, reikia stebėti ar netuščia vandens talpyklą), todėl iki minimumo sumažėja grėsmė, kad ims pūti ar sudžius šaknys.

Daugiau pasiūlymų www.tarpgeliu.lt.

Nuotrauka. mulpix.com

Skaityti 2625 kartai