Nepelnytai primirštos šios nuostabaus grožio gėlės išgyvena renesansą… Gėlių pasaulyje gvazdikai užtikrintai įsitvirtino dar senovėje. Jų žiedais žmonės gydė ligas, raudonus gvazdikus merkė į vazas namuose, jų turėdavo keliaudami, nes tikėjo, kad jie saugo nuo nelaimių.

Gvazdikai

Verčiant iš graikų kalbos, gvazdikai (Dianthus) – dievų gėlės. Krauju prisirpę raudoni jų žiedai skirtingose tautose simbolizuoja gėrį ir teisingumą, ištikimybę ir pastovumą.
Pasaulyje priskaičiuojama iki 400 rūšių gvazdikų. Daugiamečių, dvimečių ir vienmečių. Stambiažiedžių ir smulkiažiedžių. Vienspalvių ir margų. Skleidžiančių subtilų aromatą ir bekvapių. Su lygiais, tarsi šukomis pašiauštais ir gofruotais žiedlapiais.

Gvazdikas– pati palankiausia gėlė, ji tinka visoms šventėms, taip pat ir vestuvėms, nes neša laimę, simbolizuoja pagarbą ir meilę šeimoje.


Dovanokite
. Namiškiams, draugams ar kolegoms. Gėlių spalvą parinkite pagal lytį ar žmogaus būdą. Pavyzdžiui, romantiškai damai įteikite persikų kremo spalvos gvazdikų.
Teikite vyrams. Nes gvazdikai laikomi vyriškomis gėlėmis. Stipriajai lyčiai tinkamiausi yra raudoni ir tamsių sodrių spalvų (pavyzdžiui, burgundiško vyno) gvazdikai.
Puoškite šventines erdves, namus, biurus. Vienspalvių ar įvairiaspalvių gvazdikų glėbiais arba puokštėmis su gvazdikais. Prisiminkite, kad šios gėlės dera su frezijomis, eustomomis, kalijomis, ramunėmis, vėdrynais. Rezultatas priklausys nuo jūsų ar floristo fantazijos, stiliaus jausmo.
Rinkitės gedului. Balti gvazdikai gedulo floristikoje šiandien užima vieną iš aukščiausių pozicijų. Nesibaiminkite į juos iškeisti tradicines kalijas, chrizantemas – subtilu ir modernu.

Šis tas apie skintų gvazdikų priežiūrą

  • Prieš merkiant į vazą, reikia nuskabyti apatinius gvazdikų lapelius.
  • Vanduo tokių gėlių kotelius turi semti maždaug per vidutinio dydžio plaštaką. Patartina jį kasdien pakeisti.
  • Į vandenį vazoje naudinga įberti specialaus skintoms gėlėm skirto maistinių medžiagų mišinio – prailgina gvazdikų žydėjimo laiką, išryškina žiedų spalvą.

Tai įdomu

  • Pasak amerikiečių selekcininkų, gvazdikai yra viena iš vedančiųjų skinamųjų kultūrų ir skintų gėlių kategorijoje pagal komercinę svarbą Amerikoje užima antrąją vietą po pirmaujančiųjų rožių.
  • Nuo 1891 metų veikia Amerikos gvazdikų bendruomenė, populiarinanti esamas šių gėlių rūšis bei registruojanti naujas išvestas jų veisles, rengianti gėlių parodas, seminarus floristams ir šiaip gėlių mylėtojams.

Daugiau originalių gėlių ir dovanų pasiūlymų www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Nuotraukos: Tarp gėlių, pinterest.com.

Skaityti 1903 kartai