Rodos, rankos pačios į jas tiesiasi, kai norime kažką pasveikinti šventės proga, kažkam šiaip dieną praskaidrinti, išreikšti meilę ar dėkingumą. Tulpės simbolizuoja bundantį pavasarį, asocijuojasi su gražiausiomis pavasario šventėmis – Moters diena ir Šv. Velykomis. Taigi prasideda tulpių laikas!

tulpes

Anot istorijos šaltinių, į Europą tulpės atkeliavo iš senovės Persijos dar XVII amžiuje. Dėl šių gėlių pamišo ir prancūzai, ir italai, ir danai, tačiau… Jų nelyginti su olandais – jų šalyje tulpės įgijo aukso vertę, t. y. vos už kelis tulpių svogūnėlius senais laikais Amsterdame buvo galima įsigyti namą. Šiandien Olandija irgi dažnai pavadinama tulpių karalyste. Tik ne dėl to, kad ten auginamos tulpės labai brangios, o dėl Keukenhof parke kasmet vykstančios tulpių fiestos. Kalbama, kad pavasarį milžiniškame parko plote pražysta iki aštuonių milijonų įvairiaspalvių, nuostabaus grožio žiedus turinčių tulpių! Jei kada rasite progą, būtinai apsilankykite šiame tulpių rojuje. Arba šių gėlių grožiu bent jau pasimėgaukite paprastai gegužės pradžioje Lietuvos botanikos soduose rengiamose tulpių žydėjimo šventėse.

O dabar pagalvokite, kam norėtumėte nedelsiant įteikti nuostabių, apie artėjantį pavasarį skelbiančių žiedų. Nebūtina laukti kažkokios progos – dovanokite tulpių be progos! Puoškite jomis namų, biuro interjerą ir mėgaukitės pavasario laukimu.

Vyrams jau laikas pagalvoti apie artėjančią Moters dieną. Nesakome, kad Kovo 8-ąją reikia dovanoti būtent tulpes, tačiau nereikia pamiršti, kad šios gėlės simbolizuoja tarpusavio supratimą, dėkingumą, begalinę meilę. Pasišovėte vieną ar kitą damą nustebinti savos kūrybos puokšte? Tulpes drąsiai derinkite su narcizais, hiacintais, frezijomis, irisais, įvairių tonų žaluma. Įspūdingai atrodo spalvingų tulpių puokštė, stilizuota tik dekoratyviu kaspinėliu.

Kas dėl patalpų puošybos tulpėmis… Jos puikiai atrodo skaidraus stiklo, metalo, vytelių pyniava dekoruotose vazose, moliniuose ąsočiuose, cinkuotuose kibirėliuose. Jei nepatingėsite pafantazuoti, atrasite laiko įsigyti gražuolių tulpių, pavasaris į jūsų namus duris pasibels greičiau nei tikėjotės.

Ar žinote, kad…

  • Įvairiuose kraštuose gėlių selekcininkai kasmet išveda vis naujų tulpių veislių. Vienos išsiskiria neįprasta žiedų forma, kitos – žiedų raštais, trečios – originaliu žiedų margumu. Nemaža jų atkeliauja ir į mūsų šalį.
  • Egzotiškų veislių tulpės standžiais labais ir žiedais, vazoje žydi savaitę ir ilgiau. Žinoma, negalima pamiršti kasdien joms pakeisti vandenį (jo patartina pilti tiek, kad semtų apie 10 cm kotelių). Jis turi būti kambario temperatūros, o ne ledinis. Kas kelios dienos peiliu reikia patrumpinti tulpių kotelius.
  • Yra gėlininkų, sakančių, kad nulinkusios tulpės atsitiesia jas pastačius priešais stalinę lempą. Kiti tvirtina, kad tulpės nenulinks, jeigu į vandenį vazoje įbersite žiupsnelį citrinų rūgšties.

Apsilankykite: www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 3245 kartai