Švelni ciko priežiūra. Iškart iškilo klausimas, ką reiškia švelni? Egzotiškam kambariniam augalui, pavyzdžiui, nepatinka, kai liečiamos jo šakelės, juolab, jos remiasi į kokį nors daiktą, tarkim, lango stiklą. Todėl ir reikia su juo elgtis atsakingai. Cikas yra  cikinių (cycadaceae) šeimos augalas. Cikui reikia ne tik erdvės, bet ir ryškios šviesos, šilumos. Tiesa, cikas prisitaiko ir auga tiek šiltoje, tiek vėsesnėje patalpoje (nepyksta, jeigu temperatūra joje siekia vos +10 ºC). Užtat ši gėlė nepakenčia tamsos. Kad augtų ir vešėtų, ją reikia įkurdinti gerai apšviestoje patalpos vietoje, geriausiai netoliese į pietus ar pietvakarius žiūrinčio lango.

Ciko priežiūra

Stojus šiltajam sezonui, ciką reikia pradėti gausiai laistyti, geriausiai nusistovėjusiu kambario temperatūros vandeniu. Negalima jo pilti ant gumbo, iš kurio kalasi lapai, nes kyla rizika, kad jie pradės pūti. Žiemą šią gėlę reikia girdyti saikingai. Būtina stebėti, kad neužsistovėtų vanduo lėkštelėje po vazonu, nes augalas nemėgsta drėgmės pertekliaus. Kas dar svarbu kalbant apie laistymą, cikui patinka retsykiais būti apipurkštam vasarošilčiu vandeniu, ypač karštą vasarą.

Tręšti ciką reikia nuo balandžio iki rugsėjo. Kartą per dvi savaites. Specialiomis palmių trąšomis, kuriose nėra mineralų magnio ir kalcio. Tinka ir organinis maistas, tarkim, gyvūnų mėšlas. Jį pasirinkus, žinoma, kad reikia pagalvoti apie kvapų galią žmogaus uoslei.

Kaip dažnai ciką persodinti? Kol augalas jaunas, gerai kasmet. Subrendusį ciką, anot gėlininkų, pakanka persodinti kartą per 4-5 metus. Ėmusis šio darbo, privalu pasirūpinti geru drenažu, tinkama žeme, geriausiai skirta palmių šeimos augalams.
Jei kils noras auginti ciko „vaikutį“, galite pamėginti. Atsargiai nuimkite nuo stiebo ataugėlę ir dieną kitą palikite ją apdžiūti (augalo vietą, iš kurios į saulę stiebėsi „vaikelis“, nepamirškite pabarstyti medžių anglimi). Tada pasodinkite į durpinės, lapinės žemių ir smėlio mišinį. Saikingai palaistykite.

Tai įdomu

Cikas – dvinamis augalas. Ši rūšis auga lėtai ir daugelį metų tenkinasi ta pačia žeme. Cikas gali tapti šeimos relikvija, paveldima iš kartos į kartą.

Daugiau originalių augalų ir gėlių www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

 

Skaityti 25156 kartai