Šeimos židinio uždegimas – jautriausia vestuvių ceremonijos detalė, suvirpinanti širdžių stygas. Viena iš daugybės legendų byloja, kad iki suplazdant liepsnai sugalvoti jaunavedžių ir jų tėvų norai pildosi su kaupu, o papildomo svorio veiksmui prideda šventės dalyvių rankose degančios žvakės ir nuoširdūs palinkėjimai.

seimos-zidinys-vestuvese

Šiuolaikiška prie naujos šeimos židinio liepsnos suplazdėjimo prisidėti visiems svečiams. Tiesa, tik jaunavedžiai gali nuspręsti, nori jie šventės dalyvių bendrystės ar širdys labiau linksta per jautrią ceremoniją apsistoti ties tėvų ir vaikų artuma. Abiem atvejais būsimiems jaunavedžiams, jų tėvams ir svečiams verta pasigilinti į ceremonijos išpildymo niuansus.

  • Atsakingas darbas pasirinkti šeimos židiniui uždegti skirtas žvakides. Tradiciškai populiariausios išlieka vienetinės rankų darbo molinukės. Joms vis dažniau antrina masyvios stiklo, auksaspalvio ar sidabraspalvio metalo žvakidės. Šeimos ugnis dažnai uždegama ir jaunųjų tėvų gyvenime ypatingą vaidmenį suvaidinusiuose induose.
  • Apsisprendus ceremoniją atlikti drauge su visais svečiais, jaunųjų mamoms (tradiciškai moterys uždega šeimos židinį, nes yra jo sergėtojos) patogu rankose turėti ilgesnes žvakes, kuriomis paskui ne tik uždegs šeimos židinį, bet ir pridegs žvakes liepsnojančius linkėjimus siunčiantiems šventės dalyviams.
  • Šeimos židinio ceremonijai skirtas masinės gamybos žvakes madinga subtiliai stilizuoti gyvais gėlių žiedeliais ar kitokia žaluma, perliniais karoliukais, auksaspalviais žiedeliais. Dekoratyvioms rankų darbo žvakėms paprastai nereikia papildomo dekoro.
  • Gražu, kai naujos šeimos bei jaunųjų tėvų žvakės skiriasi nuo svečių rankose laikomų žvakių.
  • Visiems, kurie prisidėjo ugnimi prie šeimos židinio užkūrimo, patartina išsaugoti savose rankose laikytas žvakes – jos, kaip jautri detalė, pasitarnaus per vestuvių metinių minėjimo šventę, uždegtos dar sykį sutvirtins dviejų žmonių širdžių sąjungą.
  • Šeimos židinio įžiebimo ceremoniją nebūtina atlikti, kaip įprasta nuo senovės, stojus sutemai – tai galima padaryti bet kokiu šventės metu, bet kokioje vietoje, tarkim, ant ežero kranto. Netgi bažnyčioje, jeigu tam neprieštarauja kunigas.
  • Prieš suplazdant naujos šeimos židinio liepsnai neretai tėvams stringa žodžiai gerklėje. Nėra padėties be išeities – tokiu jautriu atveju galima išsiversti su kažkokia gražia meilės legenda…

…Kartą Laimė nusprendė apleisti šeimos namus, tačiau prieš iškeliaudama apsisprendė išpildyti kiekvieno asmens norus. Žmonai labai reikėjo kailinių, dukrai – turtingo draugo, sūnui – prabangaus automobilio. Vienintelis vyras norėjo, kad neužgestų šeimos židinys. Laimė išpildė visus norus ir nusprendė pasilikti ten, kur liepsnoja šeimos židinys…

Ar žinote, kad…

Iš senovės lietuvių atkeliavęs šeimos židinio įžiebimo ritualas yra prilyginamas užsienyje populiariai smėlio ceremonijai, kurią, beje, vis dažniau renkasi kosmopolitiški lietuvaičiai.

Apsilankykite salone Savanorių pr. 319 a, Kaune arba www.tarpgeliu.lt

Skaityti 15955 kartai