Terminą „europietiška puokštė“ suformavo augalų komponavimo meno virtuozai vokiečių, olandų ir prancūzų floristai. Ant pjedestalo užkėlę neįmantrias trikampes, apvalias formas.

europietiška-puokštė

Šiuolaikinės europuokštės prototipas – XIX amžiuje tarp buržuazijos atstovų ir turtingų miestiečių išpopuliarėjusi bydermejerio stiliaus kompozicija, kurioje iškilmingumas buvo nustumtas į antrą planą ir akcentuojama tvirtumas, praktiškumas ir jaukumas (bydermejerio puokštėse augalų stiebai buvo prailginti vielos ir lipnios juostos pagalba, gyvoms gėlėms asistavo dirbtinės, o paskutinis akordas dažniausiai būdavo šilko, atlaso juostos, nėriniai). Ir to sunku nepastebėti, ypač sekant vestuvių floristikos madą (dabar nuotakų puokštės irgi stilizuojamos karoliukų girliandomis, nėriniais, šilku, aksomu), stebint floristų siūlomas kompozicijas patalpoms dekoruoti ar dovanoti.

Šiandien europietiška puokštė kuriama remiantis pagrindine taisykle – dekoro elementai neturi nukreipti dėmesio nuo augalų grožio. Tačiau… Gerai žinoti ir tai, kad būtent įvairūs dekoratyvūs aksesuarai jai suteikia išskirtinumo ir, žinoma, jaukumo. O aksesuaru galima įvardyti ir originalų indą, ir šiugždančio audinio atraižą, ir originalaus rašto popieriaus lapą, ir netgi pliušinį meškutį ar šokolado plytelę. Salono floristai Jums pasiūlys įvairiausių šiuolaikiškos europietiškos puokštės variantų. Kas svarbiausia – netradicinių!

Tai įdomu

  • Europuokštę charakterizuoja ne daugiau nei trys dominuojančios spalvos, žalumos gausa, dvigubai didesnis nei vazos, į kurią bus merkiama puokštė, dydis bei minimumas dekoratyvių elementų.
  • Europoje, priešingai nei Rytų kraštuose, nėra griežtų skintų augalų komponavimo taisyklių, nereglamentuojamas gėlių kotų ilgis.
  • Garsūs Europos floristai šiandien gyvų gėlių paprastai nederina su dirbtinėmis, tačiau kuria įspūdingo grožio netikrų gėlių kompozicijas.
  • Olandų floristai pamišę dėl stipraus aromato gėlių puokščių, o prancūzai pirmenybę teikia išskirtinei kompozicijos kūrimo technikai.

Apsilankykite www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 619 kartai