Gėlės – tai atgaiva sielai. Tai nepakartojamas ir tobulas grožis. Todėl nenuostabu, kodėl fotografai taip dažnai fotografuoti renkasi būtent gėles. Kita vertus, šiuos nuostabius gamtos kūrinius įamžinti nėra jau taip paprasta.

geles01

Jei norite tinkamai užfiksuoti tobulą gėlių grožį, pabrėžiant pagrindines jų detales, reikia turėti žinių ir patirties. Todėl jei jūs esate pradedantieji fotografai, Fotopriedai.lt pateikia ne vieną patarimą, padėsiantį jums profesionaliai fotografuoti gėles.

Gėles galite fotografuoti ir debesuotą dieną

Ne kiekviena diena pasižymi puikiu oru, tačiau tai tikrai nėra problema. Būtų labai klaidinga manyti, kad geriausia gėles gamtoje fotografuoti tik dienomis, kurios pasižymi nepriekaištingomis oro sąlygomis.

Net ir apniukusią dieną galima padaryti nuostabias nuotraukas. Debesuotomis dienomis nėra jokių šešėlių ir jokių gerai matomų šviesių dėmių, o tai reiškia, kad tampa lengviau padaryti tobulą kadrą.

Foninis apšvietimas suteiks gėlėms spindesio

Fotografuojant gėles visuomet vertėtų pagalvoti ir apie foninį apšvietimą. Kai gėles fotografuojate gamtoje po atviru dangumi foninį apšvietimą sukuria saulės spinduliai, kurie krinta tiesiai prieš jus, tačiau už jūsų fotografuojamų gėlių. Kadangi gėlių žiedlapiai yra permatomi, foninis apšvietimas paverčia gėles spindinčiomis.
Puikų foninį apšvietimą galima „pagauti“ vėlesniu dienos metu, kai saulė yra arti horizonto. Tuomet ji skleis lengvą ir šiltą šviesą, kuri sukurs ypatingą vaizdą. Be to, tokiu būdu jūs netgi galėsite užfiksuoti ir šiek tiek saulės spindulių, prasiskverbiančių pro medžius, kas jūsų nuotraukoms suteiks dar daugiau žavesio ir unikalumo.

Saugokitės vėjo

Kai fotografuojamos gėlės – vėjas yra vienas iš didžiausių priešų. Tačiau tai nėra didelė problema, jei žinote keletą nesudėtingų triukų. Bene lengviausias būdas išvengti vėjo yra fotografuoti anksti ryte, kuomet vėjo tikimybė yra mažesnė. Tuo tarpu, jei yra šioks toks vėjas, galite pasitelkti ir papildomą uždangą, kuri jūsų fotografuojamas gėles nuo jo apsaugos. Žinoma, kitas šios problemos sprendimas būtų gėles fotografuoti patalpoje.

Priartėkite

Yra daugybė būdų, kurių pagalba galima priartinti mūsų fotografuojamą objektą. Vienas iš tokių būdų – tai teleobjektyvo naudojimas, priartinant juo savo pasirinktą gėlę. Pastaruoju atveju jūs turite žinoti minimalų objektyvo fokusavimo atstumą. Dažniausiai tai būna nurodyta ant objektyvo išorės. Taip pat galima naudoti ir priartinantį filtrą, kuris veikia kaip padidinamasis stiklas, uždedamas ant objektyvo. Be to, galima naudoti ir tam skirtą makro objektyvą, kurio pagalba galima sufokusuoti objektą, esantį labai arti objektyvo.

Venkite blaškančio fono

Kaip ir bet kurių kitų objektyvų fotografavimo atveju fonas gali tiek pagerinti, tiek ir pabloginti nuotrauką. Todėl jei fotografuojate gėles, pasistenkite pasirinkti būtent tokią fotografavimo padėtį ir tokį rakursą, kuris užtikrintų, jog už gėlės nebūtų jokio blaškyti galinčio fono.

Sufokusuokite gėlę

Jei norite, kad nuotraukoje būtų matomos visos jūsų įamžintos gėlės detalės, kurios kartu būtų ypatingai ryškios, fotografuodami turėtumėte pasirinkti fotoaparatu sufokusuoti konkretų objektą, visą kitą paverčiant išblukusiu ir neryškiu fonu. Tai galima lengvai pasiekti naudojant plačią apertūrą (žemą apertūros numerį), tokią kaip f/4 arba f/2.8. Toks efektas bus dar geresnis, jei fotografuojant bus naudojamas teleobjektyvas su plačia apertūra.

Keiskite vietą

Bandydami tinkamiausiu būtu nufotografuoti pasirinktą gėlę jūs neturėtumėte pamiršti apie skirtingus fotografavimo kampus, o tai reiškia, kad jūs būsite priversti judėti ir keisti vietą. Net jei jūs jaučiatės patogiausiai pasirinkę vieną ir tą patį fotografavimo kampą, tai nėra priežastis jo nekeisti. Kiekviena fotografuojama gėlė yra skirtingoje vietoje, fotografuojant esama skirtingo apšvietimo ir už pasirinktų gėlių yra nevienodas fonas. Todėl pasistenkite reikalui esant pasirinkti tinkamą vietą.

Apsilankykite www.tarpgeliu.lt ir salone Kaune.

Skaityti 2263 kartai