Žiedais apsipylusi, lapų girliandomis apsiraizgiusi terasa pilkame fasado fone – užkrečiantis pavyzdys susikurti po jaukų gamtos kampelį visur, kur dažniausiai bėga dienos: nuosavo namo kieme, sodyboje, šalia biuro ir pan. Būtinai imkitės tokios malonios veiklos! Pajusite, kaip gera turėti vietą, į kurią, rodos, kojos pačios veda.

Terasos apželdinimas

Susikurti jaukią, patogią poilsio oazę tyrame ore – darbas ne iš lengvųjų. Spontaniški norų įgyvendinimai dažnai baigiasi nosies nukabinimu. Kodėl taip nutinka? Dažniausiai todėl, kad pristinga elementarių žinių. Štai kelios paslaptys, vedančios teigiamo rezultato link.

Augalus derinkite pagal spalvas, formas. Tarkim, gražu ir stilinga, kai loveliuose sukomponuotos stambiažiedės ir smulkiažiedės gėlės (pavyzdžiui palergonijos ir bakopos). Siauri, žvakės formos augalai puikiai kontrastuoja su žemomis gėlėmis. Kalbant apie spalvinę gamą, svarbi taisyklė – komponuojant gėles, gerai laikytis vadinamojo “juoda-balta” principo. Todėl šalia pastelinių žiedų visada gražiai atrodo ryškūs. Jei neketinate sukti galvos augalų derinimo klausimu, į lovelius, vazonus sodinkite tos pačios rūšies, spalvos gėles – atrodys harmoningai.

Atsakingai parinkite vazonus. Bene svarbiausia taisyklė prakalbus apie juos – gėliapuodžių dugnas turi būti su skyle, antraip kyla rizika, kad dėl drėgmės pertekliaus supus augalo šaknys. Užvis geriausia lauko augalus sodinti į vazonus, lovelius su drėkinimo sistema. Tokie indai užtikrina, kad augalams neteks pajusti nei troškulio, nei drėgmės pertekliaus. Žinoma, kartas nuo karto reikės užmesti akį į vandens kiekį inde rodantį termometrą.
Jei piniginė neleidžia įsigyti modernių indų augalams, šiam reikalui galite panaudoti įvairiausius seniai nenaudojamus namų rakandus: vazonus, kuriuose kažkada vešėjo kambariniai augalai, pintus krepšius, skardinius kibirėlius, molines vazas, ąsočius ir t. t.

Atkreipkite dėmesį! Lauko augalų vazonai su drėkinimo sistema lengvai prižiūrimi, ilgai nepraranda pirminės išvaizdos (neišblunka, nesusibraižo ir t.t.). Europoje dabar madinga iš tokių išvaizdžių indų su augmenija terasoje kurti vadinamuosius gamtinius paveikslus. Pasinaudojus spalvingais loveliai su drėkinimo sistema, ant terasos, balkono turėklų, namo sienos ar jį juosiančios tvoros galima sukurti žvilgsnius prikaustančias mozaikas.

Pagalvokite apie daržą. Po stogu gėles madinga komponuoti su uogakrūmiais, prieskoninėmis žolelėmis. Originalu ir praktiška – šviežios, sultingos braškės, žemuogės, švieži valgių pagardai visada po ranka. Nori į salotas maišyk, nori ant pyrago barstyk. Yra viena auksinė taisyklė: gėles ir maistinius augalus reikia sodinti į atskirus indus. Kodėl? Gėlių trąšos ne į naudą nei uogoms, nei prieskoniams, nei žmonių sveikatai.

Atkreipkite dėmesį! Įspūdingą žydinčių gėlių, prieskoninių žolynų, remontantinių braškių, žemuogių kompoziciją terasoje ar šiaip namo prieigoje galima sukurti pasinaudojant vienas ant kito montuojamais vazonais su drėkinimo sistema.

Neignoruokite profesionalų paslaugų. Ypač, jeigu nepasižymite kūrybiškumu, esate pernelyg užimtas žmogus. Kuriant augalų oazes patalpose, lauko erdvėse, profesionalams smagu fantazuoti, tačiau jie niekada nesavivaliauja – visada atsižvelgia į kliento norus, lūkesčius. Taigi, kūrybinis procesas prasideda ne nuo augalų parinkimo, kaip daugeliui atrodo, o pokalbio su užsakovu. Žodis po žodžio, sakinys po sakinio… Belieka profesionalams suteikti kūrybinę laisvę.

Apsilankykite salone Savanorių pr. 319 a, Kaune arba www.tarpgeliu.lt

Skaityti 3066 kartai