Kambarinių gėlių gyvenimą akylai stebintys ir tyrinėjantys mokslininkai argumentuoja, kodėl ne vieną jų verta auginti ne tik namuose, bet ir darbo vietose…

Kamabariniai augalai

Padeda sukoncentruoti dėmesį
Pagal vieną dėmesio koncentracijos teorijos tipą, kiekvienas žmogus turi tam tikrą kiekį jėgų sutelkti ir išlaikyti dėmesį. Šie resursai apsprendžia laiką, per kurį susikoncentravus atliekamas darbas. Pagal kitą tipą, dėmesio žmogui kontroliuoti nereikia, pavyzdžiui: jis vaikštinėja parke, stebi čia striksinčius paukštelius, čia vėjyje siūbuojančias šakeles, čia medžių šešėlius ir taip atsipalaiduoja, pailsi. Atsižvelgdami į juos, amerikiečių mokslininkai savanorių paprašė atlikti testą – garsiai perskaityti sakinius, tada išvardyti paskutinius jų žodžius. Vieni žmonės tai darė sėdėdami prie vazoninių augalų apsupto stalo, kiti – patalpoje, kurioje nebuvo jokio augalo. Po tyrimo paaiškėjo, kad tarp gyvybę pulsuojančių augalų buvę žmonės atsiminė gerokai daugiau žodžių nei jų oponentai. Buvo prieita išvados, kad gėlės darbo vietoje padeda žmogui sekundei kitai „išjungti“ kontroliuojamą dėmesį, tada vėl maksimaliai sukoncentruoti jį į darbą. Taigi, vazoniniai augalai, be jokios abejonės, daugiau ar mažiau įtakoja darbo našumą ir sėkmę.
Valo orą
Buvęs kosminių tyrimų centro „Stennis“ darbuotojas, mokslų daktaras Brillas Volvertonas tyrė, augalų efektyvumą valant iš oro patalpose tokias nuodingas medžiagas, kaip benzolas, formaldehidas, trichloretilenas. Su kolegomis populiarių kambarinių augalų jie pririkiavo uždaruose nuo 0.44 iki 0.88 m3 dydžio organinio stiklo kambariuose ir į juos „įvedė“ tiek minėtų cheminių medžiagų, kad jų koncentracija būtų 15mg/l. Po 24 valandų pastarųjų liko tik fragmentai, tiksliau – augalai iš patalpų oro išvalė nuo 10 iki 70 procentų žmogaus sveikatą žalojančių chemikalų.
Gerina sveikatą
Kanzaso universiteto mokslininkai kambariniais augalais gausiai papuošė kelias miesto ligoninės chirurginio skyriaus palatas. Ir ką manote? Jose dienas leidę pacientai gerokai rečiau slaugytojų prašė nuskausminamųjų, ramiau plakė jų širdys, geras buvo jų kraujospūdis. Negana to, jie jautėsi žvalesni ir ramesni nei palatose be augalų gulėję žmonės.
Kitą tyrimą minėti mokslininkai atliko vienos įmonės biure. Padabino ją vazoniniais augalais ir, taip sakant, keliems mėnesiams pamiršo, ką padarę. Paskui pasigilino į rezultatus ir nustatė, kad darbuotojų sergamumas įvairiomis ligomis (ypač susijusiomis su aukštu kraujospūdžiu, nerimu, peršalimu) sumažėjo net 60 procentų! Be to, jie atgavo gyvybingumą, ne taip greitai pavargdavo, rečiau kentė galvos skausmus.
Išvada? Tiek namuose, tiek biuruose naudinga įrengti žaliąsias oazes!

Skaityti 1690 kartai